середа, 22 травня 2013 11:09

Силу руйнування урагану в Оклахомі порівняли з 600-ми ядерними бомбами

Силу руйнування урагану в Оклахомі порівняли з 600-ми ядерними бомбами
Фото: Reuters

Національна метеорологічна служба США привласнила торнадо, що 20 травня наніс серйозні руйнування в місті Мур в околицях Оклахома-Сіті, максимальний показник за вдосконаленою шкалою Фудзіти, EF5, повідомляє 21 травня Associated Press. За їх оцінкою, кількість енергії, вивільненої вихором майже за годину, було аналогічно потужності від восьми до 600 аналогів бомби, скинутої на Хіросіму.

Як розповіли вчені, швидкість вихорів типу EF5 складає більше 322 кілометрів на годину (89 метрів у секунду). Ширина торнадо склала два кілометри, тривалість - 40 хвилин. За словами метеорологів, такої сили досягають менше одного відсотка всіх торнадо в США, тобто близько десяти смерчів на рік. Раніше експерти попередньо оцінили потужність торнадо в Оклахомі на один пункт нижче, тобто в чотири бали з п'яти за вдосконаленою шкалою Фудзіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США природа наче збожеволіла: торнадо вбило понад 90 осіб

Влада Оклахома Сіті 21 травня офіційно спростувала повідомлення про те, що жертвами торнадо стали від 50 до 90 осіб, і оголосили про 24 загиблих. Завищені оцінки вони пояснили можливими повторами при підрахунках. У той же час в адміністрації міста попередили, що в міру розбору завалів ще можуть бути виявлені тіла загиблих. Згідно з останніми даними, в результаті урагану постраждали щонайменше 237 осіб. Як повідомляє CNN, більше ста людей були врятовані з-під завалів.

Інформації про суму збитку, нанесеного торнадо, - третім серйозним смерчем, що обрушився на Мур за останні 14 років, - на даний момент не надходило. Відомо, що смерч зруйнував безліч житлових будинків, лікарню, дві школи, порушив лінію електропередач. За попередніми оцінками комісії зі страхування штату Оклахома, сума страхових виплат перевищить мільярд доларів, повідомляє CNN. Увечері 20 травня президент США Барак Обама розпорядився виділити з федерального бюджету кошти для ліквідації наслідків стихійного лиха.

Зараз ви читаєте новину «Силу руйнування урагану в Оклахомі порівняли з 600-ми ядерними бомбами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути