понеділок, 31 грудня 2012 09:41

Події, що вразили українців у 2012 році

Події, що вразили українців у 2012 році
Фото: netkonca.ru

2012 рік видався важким для українців, але довів, що навіть з глухого кута, можна знайти вихід. Резонансні і шокуючі вбивства, масовий психоз щодо того, як пережити кінець світу, неймовірна активність рейдерів та повна бездіяльність і абсолютна непрофесійність міліції разом з корумпованістю судової системи ледь не підштовхнули країну до хаосу. Але у свою чергу активісти показали, наскільки вдалим може бути громадський тиск. Тож, яким буде наступний рік, буде залежить саме від Вас.

Закритття EX.UA

31 січня міліція вилучила у популярного файлообмінника EX.UA сервери. Основна причина прийняття такого рішення, за версією правоохоронних органів, стало порушення авторських прав.

Це надзвичайно обурило інтернет-користувачів, що вилилось у чисельні акції протесту та мітинги. За справу взялись також хакери. За кілька годин перестали працювати сайти МВС, ПР, Кабмін, Верховної Ради, СБУ та інших державних установ.

Під тиском громадськості МВС довелось 3 лютого відновити роботу EX.UA. Згодом компанії віддали сервери. Також правоохоронні органи з'ясували, з яких адрес проводились DDoS-така, проте хакерів так і не покарали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Файлообміннику EX.UA повернули сервери

Смерть Че Гевари та нелегальні перегони у столиці

У суботу, 22 вересня, пізно ввечері в Києві під час нелегальних автоперегонів загинув Сергій Чекашкін, директор департаменту фінансової політики Мінекономрозвитку, відомий у вузьких кругах, як гонщик Че Гевара. У цій аварії разом з ним у машині "Dodge" загинув пасажир, а також випадковий мотоцикліст, який врізався у карету "швидкої", що прибула на місце ДТП.

Змагаючись із водієм на "Ferrari" за ставку у $10 тисяч на перекритій Бориспільській трасі, Че Гевара  не впорався з керуванням, врізався у відбійник та кілька разів перекинувся.

Довго в інтернеті обговорювали таємничу особу водія "Ferrari". Проте як вдалося потім з'ясувати журналістам, за кермом автівки сидів Олександр Янукович, але це був не президентський син, а його тезка.

Цей випадок викликав резонанс у суспільстві з приводу нелегальних автоперегонів в Україні і повне потурання з боку міліції, яка закриває очі на безчинства мажорів. Голова МВС Віталій Захарченко доручив перевірити цю інформацію. Проте винних так і не знайшли, а цю справу поступово почали забувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гонщик Че Гевара востаннє змагався з Олександром Вікторовичем Януковичем - ЗМІ

Шокуюче зґвалтування і жорстоке побиття у Миколаєві

У ніч з 8-го на 9 березня у Миколаєві трійка молодиків: Артем Погосян, Євген Краснощок та Максим Присяжнюк, зґвалтували і намагалися спалити живцем 18-річну Оксану Макар. Незважаючи на отриманні страшні травми, дівчина все таки вижила. Медики зафіксували опіки на 55% тіла, причому здебільшого третього та четвертого ступенів. 12 березня їй ампутували руку. 16 березня Оксану перевезли до Донецька - у місцевий опіковий центр. Проте врятувати життя дівчини так і не вдалося -  ранком 29 березня дівчина померла.

27 листопада суд Миколаєва ухвалив вироки кривдникам дівчини. Краснощоку дали довічне, Присяжнюку 15 років, Погосяну - 14.

Вся країна прониклася історію Макар. Понад 150 мешканців міста здали кров для дівчини. Її мати, Тетяна Суровицька, відкрила банківський рахунок, на який всі бажаючі могли перерахувати свої кошти. Як потім вже призналась матір Макар, на "картку" впало близько 80 тисяч доларів.

Приблизно у той же час (9 травня) у тому ж місті, у парку 22-річний Олександр Косінов жорстоко побив Сашу Попову. Дівчина балансувала між життям і смертю 72 години – стільки часу Саша провела у комі. Проте на щастя вона вижила, і зараз проходить реабілітаційні курси та повертається до нормального життя.

Матір Оксани Макар для одужання Саші Попової пожертвувала гроші з благодійних рахунків і за підтримки німецького мецената Рейко Опітца придбала електроенцефалографи. Втім почали ширитись чутки, що ці прибори не дуже дорогі, а більшу частину грошей, які українці пожертвували Оксані, Тетяна Суровицька витратила на себе, а у свій час навіть змушували займатись Оксану проституцією. Щоправда ці чутки жінка рішуче спростувала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Проти матері Оксани Макар відкрили п'ять кримінальних справ

Дніпропетровські теракти

27 квітня – дата, коли в Україні почали говорити про загрозу з боку терористів. Саме у цей день у Дніпропетровську протягом двох годин прогриміли 4 вибухи у місцях масового скупчення людей - на зупинках громадського транспорту. Вибухівка закладалась у бетонні урни. Вражаючими елементами вибуху були уламки цих урн. Всього в наслідок цього постраждали 27 людей. Жертви здебільшого отримали легкі поранення. Місто поринуло у хаос, не працював мобільний зв'язок.

2 червня трьох підозрюваних у цій справі ув'язнили. Це: Віктор Сукачов, 34 роки,  Віталій Федоряк, 34 роки, та Лев Просвірін, 33 роки.

Віктор Сукачов за деякими даними - організатор схеми з вибухами і подальшим вимаганням грошей. Адвокати підозрюваних упевнені, що їх підзахисні невинні, а стали жертвами збігу обставин і бажанню правоохоронних органів як най швидше закрити цю справу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ завершила розслідування теракту в Дніпропетровську

Розстріл у "Каравані"

26 вересня у київському ТРЦ "Караван" на Оболоні сталося жорстоке вбивство. Приватні охоронці гіпермаркету помітили чоловіка, який намагався вкрасти флешку. Для з'ясування обставин вони запросили його в підсобне приміщення. У ході бесіди чоловік дістав пістолет і розстріляв чотирьох чоловік. Троє померли на місці. Один був госпіталізований з важкими вогнепальними пораненнями. Він вижив.

5 жовтня міністр МВС Віталій Захарченко заявив, підозрюваний уродженець Львівської області Ярослав Мазурок. Він був оголошений у всеукраїнський та міжнародний розшук.

7 листопада у Сирецькому гаю був знайдений труп. Експертиза ДНК встановила, що стрілок у "Каравані" і самогубець на Сирці - це Ярослав Мазурок. 17 листопада він був похований на Північному кладовищі в 23 кілометрах від Києва.

Невдовзі один з телеканалів показав інтерв'ю з дружиною Мазурка, яке знову розбурхало громадськість. Людмила заявила, що Ярослав нікого не вбивав. Навпаки, вбили його - за те, що Мазурок таки не погодився взяти на себе провину іншої людини. Крім того, інформатор у фільмі заявив, що поранений охоронець "Каравану" нібито не впізнав у Мазурку вбивцю. У міліції це, природно, категорично спростовують. Але дії міліції у цій справі остаточно підірвали довіру до правоохоронних органів у українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З мого чоловіка схоже хочуть зробити серійного вбивцю, тому що їм вигідно — Людмила Мазурок

Вчителька проти рейдерів

Уже більше ніж півроку будинок Ніни Москаленко – звичайної вчительки української  намагаються захопити рейдери. Уся біда в тому, що її домівка, яку вона утримала у спадок, знаходиться в одному з престижних районів столиці – на Печерську.

На неї чинився просто неймовірний тиск. 25 вересня проти жінки порушили кримінальну справу, за фактом побиття одного із рейдерів Після цього її заарештували та протримали ніч в ізоляторі. Відпустили лише, коли у жінки пішли ускладнення зі здоров'ям. 30 листопада до її будинку увірвалось восьмеро невідомих і, погрожуючи зброєю, наказали залишити помешкання. Коли приїхали правоохоронці, рейдери відступили. В ніч з 10 на 11 грудня в хаті повибивали вікна та повалили бетонний паркан. Наступної ночі відрізали електропровід. 13 грудня Печерський райсуд Києва прийняв рішення позбавити права власності на 1/3 будинку. Під вікнами військового ліцею імені Богуна, де викладала жінка, влаштовували мітинги, вимагаючи звільнити жінку з роботи, бо вона начебто когось убила і не має права підходити до дітей. І її майже звільнили, всі питання стосовно цього були вирішенні, але директор ліцею в останній час відмовився підписувати.

Зараз прокуратура зобов'язала міліцію охороняти будинок Ніни Москаленко, проте чим закінчиться вся ця справа наразі невідомо. Доведена до відчаю жінка сказала, що готова спалити себе під стінами Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніні Москаленко таки забезпечать охорону

Зараз ви читаєте новину «Події, що вразили українців у 2012 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

102

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути