неділя, 15 січня 2023 12:37

Пішов з життя актор Вахтанг Кікабідзе
7

У віці 84 років помер актор, співак режисер та політичний діяч, депутат парламенту Грузії, заслужений артист України Вахтанг Кікабідзе
Фото: facebook.com/Вахтанг Кікабідзе
15 січня у віці 84 років помер актор, співак режисер та політичний діяч, депутат парламенту Грузії, заслужений артист України Вахтанг Кікабідзе
15 січня у віці 84 років помер актор, співак режисер та політичний діяч, депутат парламенту Грузії, заслужений артист України Вахтанг Кікабідзе
Під час останнього параду до Дня незалежності України у 2021-му він був в Києві та отримав від президента Зеленського орден князя Ярослава Мудрого
15 січня у віці 84 років помер актор, співак режисер та політичний діяч, депутат парламенту Грузії, заслужений артист України Вахтанг Кікабідзе

15 січня помер грузинський актор, співак та режисер, заслужений артист України Вахтанг Кікабідзе.

Йому було 84 роки. Про смерть зірки радянських фільмів пише грузинське ЗМІ "Мтаварі архі". Що стало причиною смерті артиста, поки що невідомо.

Найбільш відома роль Кікабідзе – льотчика Валіко Мізандарі у фільмі "Міміно" Георгія Данелії.

Кікабідзе був лауреатом Державної премії СРСР та мав багато інших нагород – радянських, грузинських та російських. Але після вторгнення Росії в Грузію 2008 року відмовився від російських нагород та більше ніколи не їздив в Росію.

Від початку війни на Донбасі 2014 року він активно підтримував Україну, приїжджав на гастролі, а 2019 року давав концерти в містах підконтрольного Україні Донбасу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це якийсь сюрреалізм" – Ніно Катамадзе про росіян, які втікають у Грузію

Перед повномасштабним російським вторгненням в Україну у лютому торік грузинські культурні діячі, політики записали відеоролик на підтримку українців. Звернувся, зокрема, Кікабідзе.

У серпні 2022 року Кікабідзе спрямував кошти від концерту на допомогу 26-й артилерійській бригаді ім. генерала-хорунжого Романа Дашкевича Сухопутних військ ЗСУ.

"Легендарний грузинський артист Вахтанг Кікабідзе витратив на допомогу артилерійській бригаді, зібрані від ювілейного концерту в Батумі. Шоу було присвячене Україні", – повідомляли у бригаді.

На кошти від концерту артист придбав мікроавтобус із сухпайками для українських військових.

"Велика втрата. Співчуття України Грузії", – коментують звістку про смерть актора у Telegram "Оперативний ЗСУ".

Вахтанг Кікабідзе навчався в Тбіліському державному університеті ім. Івана Джавахішвілі в 1959-1965 роках, а у 1961-1963 роках — в Інституті іноземних мов.

Із 1959 року Кікабідзе – артист філармонії. З 1967 року був солістом вокально-інструментального ансамблю "Орера". На міжнародному кінофестивалі "Картахан-70" митець отримав нагороду за найкраще виконання чоловічої ролі у фільмі "Не впадай у відчай" 1969 року. Також отримав державну премію за фільм "Міміно" 1978 року.

Із 2020 року Кікабідзе був депутатом парламенту Грузії 10-го скликання за партійним списком виборчого блоку "Єдиний національний рух – Об'єднана опозиція "Сила в єдності".

Зараз ви читаєте новину «Пішов з життя актор Вахтанг Кікабідзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути