неділя, 16 квітня 2023 21:37

Можна вже розпочинати звільнення Криму: американський дипломат дав пораду Україні

Можна вже розпочинати звільнення Криму: американський дипломат дав пораду Україні
Колишній спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер прокоментував ймовірність звільнення Криму. Фото: dw.com

Уже зараз Україна може розпочати звільнення Криму від російських загарбників.

На цьому етапі потрібно ізолювати Крим від Росії через підрив Кримського мосту та знищення військової бази в Севастополі. Про це в ефірі національного телемарафону сказав колишній спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, передає Gazeta.ua.

За його словами, Крим дуже важливий для майбутньої безпеки України. Без контролю над півостровом буде складно досягти безпеки в морі. Втім, захоплювати Крим військовою силою нині немає потреби.

"Зараз необхідно ізолювати Крим від Росії. Можливо, знищити військову базу в Севастополі. Ці кроки вкрай ускладнять використання Криму як військового майданчика й ізолюють його від російської підтримки. Я думаю, що цього можна досягнути. Це Україна може зробити вже зараз. А робота щодо повного контролю над Кримом може відбутися через деякий час", ‒ сказав Волкер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бої будуть важкими: західні експерти спрогнозували український контрнаступ

Він також розповів, чи може російський диктатор Володимир Путін відреагувати ескалацією на такий розвиток подій. За словами Волкера, Путін уже кидає все, що в нього є на війну з Україною.

"Він залучає нових призовників. Він звертається до Туреччини, Ірану, Північної Кореї. Це він вже робить зараз. Варіанти того, що він може ще зробити, дуже обмежені", ‒ зазначив Волкер.

Стосовно ймовірності застосування Росією ядерної зброї, то, за словами Волкера, проти такого розвитку подій навіть російські військові сили. Адже вони знають, що після цього стануть ще вразливіші й отримають більшу відповідь.

"Я не думаю, що відбудеться ескалація в цьому напрямку. Ймовірність використання ядерної зброї Росією цілком низька. Бо це спричинить відповідь", ‒ наголосив Волкер.

За його словами, нині навіть на тактичному рівні в Росії немає спорядження для того, щоб захистити власні війська від ураження. Він також нагадав, що навіть Китай та Індія застерігали Путіна від використання ядерної зброї.

Для звільнення тимчасово окупованого Криму буде використане будь-яке незаборонене міжнародними законами озброєння. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Україна сама має ухвалювати рішення щодо повернення своїх захоплених територій. Сполучені Штати Америки можуть лише надавати підтримку та рекомендації. Про це на брифінгу сказав Державний секретар США Ентоні Блінкен.

Зараз ви читаєте новину «Можна вже розпочинати звільнення Криму: американський дипломат дав пораду Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути