пʼятниця, 26 квітня 2013 14:57

Матір Царнаєвих опинилася у списку "потенційно небезпечних терористів"

Матір Царнаєвих опинилася у списку "потенційно небезпечних терористів"
Зубейтад Царнаєва. Фото: lenta.ru

Мати братів Царнаєвих опинилася у списку потенційних терористів (Terrorist Identities Datamart Environment, TIDE), складеному владою США. Про це 26 квітня повідомляє CNN, посилаючись на співробітників американських спецслужб.

За даними телеканалу, Зубейдат Царнаєва потрапила до цього списку у 2011 році разом зі своїм старшим сином Тамерланом. Раніше американські ЗМІ вже повідомляли, що старший Царнаєв фігурував у ФБР як потенційний терорист. Американська влада звернули увагу на нього після того, як з Росії надійшла інформація про його можливі зв'язки з радикальними ісламістами. Також Тамерлан перебував у списку підвищеної уваги ЦРУ.

Раніше стало відомо, що Зубейдат Царнаева притягувалася в США до кримінальної відповідальності за крадіжку речей з магазину одягу. Як зазначає CNN, жінка, яка зараз живе в Дагестані, до цих пір числиться в розшуку американських правоохоронних органів.

Інформація в базу TIDE надходить відразу від декількох спецслужб США. У цьому списку значиться понад півмільйона людей, і, як відзначало раніше агентство Reuters, американська влада не може стежити відразу за всіма фігурантами цього переліку.

Тамерлан Царнаєв і його молодший брат Джохар, за версією американської влади, організували 15 квітня теракт під час марафону у Бостоні. Тоді від вибуху двох бомб загинуло три людини, близько 180 отримали поранення.

Через кілька днів після теракту, 19 квітня, брати влаштували у передмісті Бостона перестрілку з поліцейськими. Під час неї загинув Тамерлан, а також один представник правоохоронних органів. Джохару тоді вдалося втекти, однак увечері того ж дня його затримали. Зараз він перебуває в лікарні з кількома вогнепальними пораненнями.

Джохар Царнаєв вже визнав провину, заявивши при цьому, що ідея скоїти теракт належала його братові. У своїх свідченнях він також розповів, що вони з братом діяли удвох і не були пов'язані з міжнародними терористами.

Зараз ви читаєте новину «Матір Царнаєвих опинилася у списку "потенційно небезпечних терористів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути