понеділок, 05 вересня 2011 18:00

"Макіївські" терористи проведуть у тюрмі 23 роки на двох — вирок суду

"Макіївські" терористи проведуть у тюрмі 23 роки на двох — вирок суду

У Центральному міському суді Макіївки завершилося оголошення вироку двом обвинуваченим у скоєнні терористичних актів на території міста 20 січня.

Суд визнав провину обвинувачених Дмитра Онуфрака й Антона Волошина повністю доведеною в обсязі, запропонованому звинуваченням і не знайшов обставин, що пом'якшують її. Їх засудили до позбавлення волі на строк 15 та 8 років відповідно.

Онуфрак визнаний винним в організації терактів, виготовленні вибухівки, а також за другим епізодом - в завданні тяжких тілесних ушкоджень таксистові, розбійному нападі та закінченому замаху на вбивство.

Волошин визнаний винним в пособництві у вчиненні вибухів.

Суд вважає, що ідеєю розбагатіти за допомогою шантажу і теракту обвинувачені загорілися після перегляду чотирьох випусків фільму "Міцний Горішок", а рецепт бомби знайшли в інтернеті. Встановлено, що Онуфрак займався виготовленням вибухових речовин у домашніх умовах за допомогою гідропериту, селітри, ацетону, сухого пального і електроліту.

Суд заслухав свідків звинувачення, які були співкамерниками Онуфрака. За їхніми словами, він, сидячи в камері, хвалився тим, що може виготовити бомбу навіть з іржі та сірників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затримані в Макіївці молодики уже визнали свою причетність до терактів

Як докази провини прийняті показання свідка, який стверджував, що Онуфрак умовляв його зробити теракти шляхом вчинення вибухів та вимагання грошей.

Доказом провини Онуфрака були також відбитки його пальців на конверті, який був прикріплений до будови міськради в день скоєння вибухів. При цьому всередині конверта, де містився лист з вимогою викупу, відбитки не виявлені.

Одним з важливих обставин доказу провини стали також висновки експерта, що файл із текстом з погрозами був створений на комп'ютері Онуфрака.

Суд вважав недостатніми аргументи адвоката Онуфрака про те, що обшук у нього вдома проводився без постанови суду. Суд зазначив, що в екстрених випадках, таких як цей, коли йдеться про небезпеку для життя і здоров'я людей, можуть робитися винятки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Організатор макіївських терактів каже, що його під тортурами вчили робити бомби

Крім того, суд зменшив позовні скарги по стягненню компенсації від завданої матеріальної шкоди. Підприємство "Макіїввугілля", у адмінбудинку якого прогримів один з вибухів, безпідставно завищило свої претензії на 670 тис. грн. Міліція намагалася пред'явити позов у розмірі вартості витрачених паливно-мастильних матеріалів.

Сам Онуфрак зізнався в нападі на таксиста. За його словами, конверт з невідомим йому вмістом він отримав від невідомих, які запропонували за це 200 грн.

Адвокати просили для Онуфрака 7 років позбавлення волі як покарання, для Волошина - 3,5 року. Прокурор, який представляє державне обвинувачення, вважав достатнім покарання у вигляді 9 років колонії для Волошина, і 15 років для Онуфрака.

Зараз ви читаєте новину «"Макіївські" терористи проведуть у тюрмі 23 роки на двох — вирок суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути