пʼятниця, 10 червня 2011 15:15

Організатор макіївських терактів каже, що його під тортурами вчили робити бомби

Організатор макіївських терактів каже, що його під тортурами вчили робити бомби

Сьогодні більше 3 годин давав пояснення суду головний обвинувачений в організації вибухів в Макіївці 20 січня. Він ще раз повторив, що повністю визнає свою провину в скоєнні розбійного нападу на таксиста, але також повністю заперечує свою причетність до здійснення теракту.

За словами Дмитра Онуфрака, в нападі на таксиста він зізнався сам, без примусу, в перший же день його затримання 11 лютого. А через два дні під фізичним і психологічним тиском обмовив себе скоєнням вибухів. Він стверджує, що писав свою явку з повинною під диктовку.

"Схему мені намалювали. Вона була банально простою. І змусили кілька разів перемальовувати по пам'яті. За помилки били, і я цю схему запам'ятав".

За його словами, про рецепт приготування бомб і всі компоненти він також дізнався в СБУ.

"Просто мої звичайні побутові покупки приєднали до теракту".

Онуфрак погодився з тим, що купував у магазині господарські товари, селітру для добрива, сухе пальне, яким дружина обсмажує тушки та годинник, який слідство прийняло за частину годинникового механізму. Звинувачений стверджує, що його допитували ночами, після чого він мочився кров'ю, погрожували згвалтувати його дружину, вбити маму, вколоти йому шприц з ВІЛ-інфекцією, якщо він не визнає себе винним у виготовленні вибухівки та скоєння вибухів.

"Коли я дізнався, що дружина поїхала до родичів і знаходиться під їхнім захистом, то розповів слідству правду, але нікому це було не цікаво".

У той же час, він повідомив, що 19 січня до нього звернувся на вулиці незнайомий чоловік кримінальної зовнішності, який запропонував за 200 грн наклеїти конверт, з невідомим Онуфраком змістом, на будівлю Макіївської міськради. Виконати це Онуфрак погодився 20 січня, як йому і було доручено. Він стверджує, що за хвилину до того, як наклеїти конверт на колону міськради, він ризикнув прочитати, що написано на конверті (він був в пакеті - ред.). На ньому було наклеєно три слова "По сьогоднішніх вибухах". У той же час, не виконати наказ незнайомця він вважав більш небезпечним, ніж виконали. Тому що незнайомцю було відомо не тільки ім'я і прізвище Онуфрака, але і його домашня адреса.

Що стосується епізоду нападу на таксиста, Онуфрак провину за це бере на себе. Сам Онуфрак глибоко розкаюється за скоєне. Він сказав звертаючись до потерпілих. "У мене не було грошей навіть на проїзд. Але мені самому страшно за те, що я зробив. Простіть мене великодушно. Я щиро жалкую за те, що сталося"

За словами Онуфрака, його подільник Антон Волошин продовжує обмовлювати себе і його тільки з однієї причини: він дуже наляканий. Про це він навіть говорив під час засідання в клітці для підсудних.

Зараз ви читаєте новину «Організатор макіївських терактів каже, що його під тортурами вчили робити бомби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути