середа, 18 квітня 2012 15:44

Селяни Львівщини перекрили в'їзд на сміттєзвалище через демонтаж ринку
10

Фото: Фото Євгена Борісова

18 квітня о 6:00 біля в'їзду на Грибовецьке сміттєзвалище на Київській трасі збираються селяни з навколишніх сіл, щоб перекрити дорогу до полігону.

Влада Львова хоче демонтувати торгові ряди на площі Липневій і розігнати звідти людей, які торгують городиною, молоком та закрутками. Замість ринку чиновники хочуть побудувати автопарковку. Селяни у знак протесту блокують роботу сміттєзвалища.

"У нашого села забрали 5,5 гектарів землі під сміттєзвалище, - розповідає 58-річна Іванна Зіньків із села Малехів. – Звозять туди львівське сміття, а у нас хочуть забрати 15 соток землі базару у Львові, з яких ми живемо. Ми цього не дозволимо і будемо відстоювати своє до останнього. Роботу в моєму віці уже не знайдеш. А я маю 3 дітей і 5 онуків".

Раніше усіх на місце протесту прибув голова Франківського району міста Львова Руслан Кандибор. Ринок знаходиться на підвладній йому території.

За годину збирається близько півсотні селян, кілька машин міліціонерів, місцеві керівники району та сіл.

"Ми ще з 2008 року боремося за те, щоб цей ринок узаконити і дати людям можливість заробляти гроші, - пояснив 63-річний організатор протесту Зеновій Саляк, голова громадської організації "Львівський народний ринок". – 2 лютого цього року міські чиновники Синютка спільно з Кандибором запланували демонтаж торгівельних рядів. Є інформація. Що на місці ринку хочуть зробити автомобільну стоянку, а поруч побудувати супермаркет".

О 7:30 Зеновію Саляку телефоном повідомили, що на площу зігнали кілька десятків міліціонерів, нікого з людей не пускають до прилавків, а 3 невідомих почали демонтаж торгових столів. За допомогою болгарки чоловіки викорчовували вмуровані у землю прилавки. Із приїздом журналістів робітники втекли. Міліція заперечила будь-яку причетність до демонтажників.

"Ми не маємо жодного стосунку до людей, які демонтували той стіл, - пояснив Орест Тимчишин, заступник голови Франківської адміністрації. – Але є заяви від місцевих мешканців, які вимагають знести цей ринок, бо він стоїть тут не законно і заважає благоустрою".

"Ми не хочемо, щоб ринок зносили, - заперечує йому представниця місцевих жителів. – ми не хочемо забирати у людей роботу. Ми тільки просимо, щоб ви усе тут зробили нормально, поставили крани з водою і туалети, щоб дашок зробили для ринку. Щоб усім було добре."

О 8:00 селяни незважаючи на заборону міліції та місцевих чиновників розклали на прилавках молоко, сметану, закрутки та городину та почали торгівлю.

О 9:00 журналісти поїхали до перекритої дороги. Торговці одразу, після від'їзду камер повідомили телефоном, що міліціонери почали розганяти людей.

На шляху до сміттєзвалища ДАІ виставила патруль для того, щоб перенаправляти автомобілі зі сміттям і не створювати великі затори на трасі. За словами протестувальників, неподалік скупчилося понад 40 авто зі сміттям.

О 10:30 губернатор Львівщини Михайло Костюк запросив 5 представників ринку на особисту зустріч, щоб обговорити людські проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Селяни Львівщини перекрили в'їзд на сміттєзвалище через демонтаж ринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути