пʼятниця, 23 грудня 2011 00:15

Партія регіонів злякалася селянських повстань

Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі до 1 січня 2013 року. Законопроект "Про ринок земель" пройшов у парламенті перше читання. Його ухвалять після Нового року.

— Партія влади відклала введення ринку землі на рік через парламентські вибори восени 2012-го, — каже проректор Європейського університету Андрій Новак, 38 років.

— Вони не наважилися приймати закон, що став би додатковим негативним фактором для рейтингу Партії регіонів та чергової хвилі акцій протесту. Якщо до них вдадуться селяни і фермери, це буде дуже масовим дійством, — каже Андрій Новак. — До того ж питання землі прямо стосується кожного українця. Є подразливим незалежно від соціального статусу чи місця проживання.

Для суспільства це відтермінування позитивне. Є надія, що новий парламент, у якому Партія регіонів не матиме монополії на більшість, запроваджуватиме ринок землі у цивілізованіший спосіб. Тоді останній високоліквідний товар, що залишився в Україні, не опиниться в руках п'ятьох-шістьох олігархів.

У законі, що хочуть ухвалити депутати, закладені небезпечні моменти. Неврегульоване питання вартості землі за категоріями, для селян немає пріоритету під час її купівлі. Основну перевагу отримують ті, хто мають гроші. Тому селяни автоматично стануть неконкурентними на земельному ринку.

Формально законопроект не дозволяє продаж землі іноземцям. Але є небезпека — українські олігархи скуплять землю дешевше, а потім у закон внесуть поправку, що дозволить працювати на земельному ринку іноземним компаніям. Тоді наші багатії продаватимуть ґрунти за світовою вартістю, а вона — у 15-20 разів вища за ціни, що сформувалися на нелегальному українському ринку.

— За кілька років мораторію українські аграрії навчилися працювати на засадах оренди. Певною мірою така ситуація влаштовувала всіх, — говорить Володимир Лапа, 36 років, виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу. — Постраждали тільки літні люди, які отримали паї, але померли, так і не скориставшись можливістю продати їх.

У стратегічному плані запроваджувати ринок земель треба. Однак деякі положення чинного законопроекту виглядають сумнівними. Зокрема, продавці ділянок будуть зобов'язані подати декларації про доходи. Кажуть, ніби це працюватиме проти тіньових ділків. Але для них це якраз не проблема. А от 80 відсотків селян, які живуть із продажу продукції власних господарств, не зможуть підтвердити доходи.

Зараз ви читаєте новину «Партія регіонів злякалася селянських повстань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути