четвер, 03 вересня 2015 15:47

Еколог розповіла, чим шкідливий дим у Києві

Еколог розповіла, чим шкідливий дим у Києві
nv.ua

Киянам слід не відкривати фіранки, закласти щілини у вікнах і дверях вологою тканиною, по можливості не виходити на вулицю, поки не розсіється дим, і якомога частіше робити вологе прибирання

Про це повідомила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

За даними ГУ Держсанепідемслужби, сірчистий ангідрид у повітрі перевищував норму в десять разів. Ці дані зібрали на вул. Сабурова і вул. Закревського у Деснянському районі Києва. На Броварському шосе, 25 норма перевищена в 18 разів. По діоксиду азоту зареєстровано перевищення в півтора рази - на тих же вулицях Сабурова і Закревського, і вдвічі - на Броварському шосе.

Сірчистий ангідрид викликає у людини подразнення дихальних шляхів, спазм бронхів. Погіршується нюх, знижується смакове сприйняття. Можливі опіки шкіри та очей. Постійний вплив сірчистого газу може викликати захворювання дихальної системи, що нагадує бронхіт. Цей газ в атмосфері реагує з водяною парою, утворюючи вторинний забруднювач - сірчану кислоту Н2ЅО4.

Діоксид азоту дуже отруйний при вдиханні. Одним із симптомів отруєння є набряк легенів. Як правило, це проявляється через кілька годин після вдихання низьких, але потенційно небезпечних доз NO2. Крім того, низькі концентрації можуть призвести до затримки дихання.

Отруйний вплив CO - монооксиду вуглецю, що виникає при горінні, обумовлений тим, що він утворює з гемоглобіном порівняно стійке з'єднання - карбогемоглобін. Внаслідок цього кров втрачає здатність передавати кисень тканинам організму. Отруєння цим газом настає внаслідок критичної нестачі кисню в організмі. Концентрація СО в повітрі 1 мг/ м³ небезпечна для життя людини.

Жителям прилеглих до пожежі територій варто бути обережними і вжити низку запобіжних заходів. По-перше, не відкривати вікон, закласти щілини у вікнах і дверях вологою тканиною. По-друге, по можливості не виходити на вулицю, поки не розсіється дим. Вдома потрібно якомога частіше робити вологе прибирання.

Зараз ви читаєте новину «Еколог розповіла, чим шкідливий дим у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути