неділя, 25 серпня 2013 15:55

"Давай, ще пару раз і п..да, вони вже з водою стоять", - російські прикордонники про українців

- Російські прикордонники втопили український човен свідомо, - розповів Gazeta.ua донецький правозахисник Олександр Кудінов, який відвідав у Єйську українського рибалку Олександра Федоровича.

Житель Донецької області Федорович вижив після зіткнення човна українців з російськими прикордонним катером 17 липня, а 4 його товариша загинули. В даний час Федорович перебуває в статусі обвинуваченого. Чекає передачі справи до суду. За "протизаконний видобуток водних біологічних ресурсів" за російськими законами йому загрожує 2 роки в'язниці. Належної юридичної допомоги він не отримує, хоча найняв російського адвоката.

Погоня за українським човном, за словами Кудінова, тривала близько 20 хвилин. Є 12-хвилинне відео, зняте екіпажем човна. Правозахисник стверджує, що відео повністю доводить злочин співробітників ПУ ФСБ Росії.

- "Давай, ще пару раз і п..да, вони вже з водою стоять", - звучить голос за кадром перед зіткненням, - розповів Олександр Кудінов. - Вони кординували дії між собою і тільки з 3-ї спроби задавили наших рибалок. Сітки та риба після катастрофи не спливли. Доказів браконьєрства немає. Вважаю, це навмисне вбивство, вчинене групою осіб. Правоохоронні органи мають відеозапис, але факт загибелі наших громадян ніхто не хоче розслідувати. Фабрикується версія браконьєрства. Хоча рибу українські рибалки не могли ловити - вони за годину з невеликим до зіткнення тільки відійшли від берега Безіменного. У росіян не було підстав для переслідування. Українців переслідували як в сафарі, думаю - так держслужбовці Росії розважалися. Вони не були у формі, і українці розуміли загрозу - втікали, рятуючись.

Права українського громадянина після того, як росіяни його підняли на борт продовжували порушуватися, стверджує Кудінов.

- У злочину були свідки і тому Федоровича врятували. Хоча вони довго чекали. Рятувати Федоровича не поспішали, але неподалік були інші російські човни - це пояснює, чому його все-таки підняли. У лікарню Федоровича доставили в половині другого ночі, через 7 годин - по осійським же документам. Хоча він був у важкому стані. І в цьому часовому проміжку на нього чинився тиск. Федорович знаходився в напівнепритомному стані, йому погрожували: "Якщо не підпишеш, медичної допомоги не буде". Співробітники ФСБ вели себе як господарі його життя і розпоряджалися ним.

На думку Кудінова, дії російських працівників ПУ ФСБ Росії були більше схожі на дії піратів.

- За моєю інформацією - це не перший випадок. Раніше траплялося, що українські човни брали на абордаж поблизу українського берега, забирали в Єйськ, вимагали викуп. Ще є інформація, що російські прикордонники беруть мзду - 300 баксів на місяць з човна за дозвіл ловити рибу - плюс випивка і закуска.

Правозахисник вважає, що офіційна українська сторона не застосовує належних зусиль по захисту громадянина України.

- Його всі обманюють. Український консул відвідав Федоровича в лікарні 24 липня, надав невелику матеріальну допомогу, прийняв заяви, взяв документи, видані слідством, і до теперішнього часу ніякої реальної допомоги у поверненні на Батьківщину не зроблено. Держава в Україні звикла порушувати права своїх громадян і не здатна захищати їх на державному рівні. Життя і свобода українця нічого не значать, російська ж держава захищає навіть тих своїх громадян, які скоїли злочин. Федорович не знає, з якого моменту йому обрано запобіжний захід. Він не має наміру ховатися від суду, але в справедливість не вірить. Федорович намагався подати в прокуратуру заяви про скоєння злочинів працівниками ПУ ФСБ Росії та дізнавачем, але їх відмовляються приймати. Пояснили, що до компетенції прокуратури це не входить. Переконували, що іноземець не може подавати клопотання, хоча це брехня.

15 серпня в селі Безіменне пройшов мітинг на підтримку рибалки Олександра Федоровича. Люди кричали: "Свободу Федоровичу!". Вимагали від Президента України вжити заходів до повернення земляка.

- Минулого місяця гнали наш човен. Хлопці пішли в очерети, де мілина. Вони кричать у мегафони: "Хохли, ми вас топили і будемо топити", - розповів на мітингу Леонід Адамович Ханас. - Коли буде вирішено питання про демаркаційну лінію? Щоб ми знали - тут рибалити можемо, а там ні. Путін вирішив, що море спільне. Але ганяють наших постійно. Російських ніхто не тисне, не стріляє - навіть коли до нашого берега припливають. Ловлять турків за камбалу, призводять до Маріуполя до порту - оштрафували, відпустили. А наші з моря не повертаються. Ми з документами ходимо на риболовлю в море, де немає кордону, і в документах не написано відстань, на яку можна йти. Але росіяни вважають себе господарями.

- Росіяни вертольотами наші човни блокують зверху і в погоні навіть на сушу з нашого боку виходять. Ловлять, і відправляють на Новоросійський цементний завод. Щоб не відправили, треба платити викуп - 3, 5, 8 тисяч доларів. Односелець 2,5 роки тому продав будинок, щоб відкупитися, і більше не рибалив, - розповів Анатолій Бойко, брат загиблого.

- Наші сітки - нісенітниця в порівнянні з тралами. Рибне господарство розвалили повністю по всьому узбережжю трали. Пройшов трал - 5 років нічого не росте, не живе. Це все господарство під Януковичем ходить! Закрив би трали - і риба у нашого берега з'явилася. Подивіться - скільки тралів стоїть в районі Азовсталі, - розповів житель Безіменного В'ячеслав Голуб.

Земляки Федоровича вважають, що ніяких злочинів на території Росії він не скоював і був викрадений.

Зараз ви читаєте новину «"Давай, ще пару раз і п..да, вони вже з водою стоять", - російські прикордонники про українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1448

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути