понеділок, 17 вересня 2012 15:16

Чехи звинуватили у масовому метаноловому отруєнні Польщу

Чехи звинуватили у масовому метаноловому отруєнні Польщу
Причиною отруєння була польська рідина для миття скла. Фото: Reuters

Джерелом масового метанолового отруєння в Чехії, можливо, була сусідня Польща. Про це йдеться в статті, яку опублікувало 17 вересня найстаріше чеське щоденне видання "Lidove Noviny".

За даними газети, одна з основних версій слідства зводиться до того, що причиною отруєння була польська рідина для миття скла, якої зловмисники розводили контрафактний алкоголь.

Одночасно чеський інформаційний портал Novinky.cz згадав подружню пару, що потрапила з отруєнням у лікарню міста Опава. Можливо, постраждалі купили неякісну горілку на ринку в Польщі, однак точних даних на цей рахунок немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Вінниччині чоловік напився рідини для чистки одягу і ледь не помер

Ще одне чеське ЗМІ Idnes.cz відзначає, що більше всього отруєнь було у Моравії - районі Чехії, розташованому неподалік від кордону з Польщею.

Польська поліція назвала версії чеських ЗМІ "чутками". Представник польської поліції Маріуш Соколовський разом з цим заявив, що "необхідно враховувати те, що ми межуємо з Чехією". За словами Соколовського, велика ймовірність того, що контрафактний алкоголь міг потрапити з Чехії на польську територію.

За даними на 17 вересня, на території Польщі чотири людини померли від отруєння метанолом. При цьому, як пишуть місцеві ЗМІ, отруєння метиловим спиртом тут відбуваються регулярно, так що останні чотири випадки можуть і не мати прямого відношення до масового отруєння у Чехії. Там, за останніми даними, загинула 21 людина і більше 30 перебувають у лікарнях. Ще 20 осіб госпіталізовані у сусідній Словаччині.

Метанол (технічний спирт), за виглядом і запахом практично не відрізняється від харчового спирту - етанолу, є смертельно небезпечним. Тим не менш, через дешевизну його часто використовують виробники контрафактного алкоголю - вартість метилового спирту, за даними польських ЗМІ, в даний момент приблизно в три рази нижче, ніж етилового.

15 вересня влада Чехії тимчасово ввели повну заборону на продаж міцного алкоголю в країні. У Польщі заборонено продаж міцних напоїв, імпортованих з Чехії. Влада Словаччини почали перевірки в магазинах за фактом отруєння своїх громадян, проте поки не виявили там контрафакту.

Зараз ви читаєте новину «Чехи звинуватили у масовому метаноловому отруєнні Польщу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути