субота, 28 липня 2012 13:19

На пляжі не варто купувати креветки і шаурму
6

Фото: Фото: Анна Усік

"Щоб не отруїтися на пляжі, краще їсти тільки печиво і морозиво. Навіть після квасу можна лягти у лікарню, - каже київський лікар Максим Ольховський. Він працює у відділенні швидкої допомоги однієї зі столичних лікарень. - Щодня привозять киян з тяжкими харчовими отруєннями. Питаю, що їли. Відповідь стандартна: шаурму або піцу в Гідропарку".

У столичному Гідропарку у неділю, 22 липня, людно. Відпочивальники стають у чергу за холодним квасом і пивом. Напої продають по 6-7 грн. Молочні коктейлі і лимонад по 15 грн.

У кіосках біля входу в метро "Гідропарк" торгують піцою, шаурмою, чебуреками і шашликами. 200 г шашликів пропонують за 45 грн. Чебуреки з м'ясом, сиром, картоплею і капустою — по 35 грн.

"У порцію входить чотири штуки, - припрошує 42-річний Максим Політило. - Чебурки у нас найкращі в Києві. Соковиті, м'ягенькі. М'яско свіженьке — вчора ще хрюкало".

У чоловіка руки у борошні. Готує під барною стійкою чебуреки і піцу. Інгредієнти розкладені по контейнерах.

"Усі інгредієнти тримаю в холодильниках, але перед приготуванням на кілька порцій ділю продукти і у контейнери кладу перед собою. Мух швидко відганяю, якщо сідають".

Креветки у стаканах продає біля метро 62-річна Галина Олександрівна.

"Варила вранці, доця. Ще охолонути не встигли, - просить мене купити два стакана. - Одним не наїсися, тільки розпробуєш. Моїми креветками ще ніхто не отруївся. Я постійно свіжі підвожу. Від сонця ховаю під парасолькою. Я ж не підприємець. Холодильника свого не маю".

Хот-доги по 15 грн пропонує скуштувати Віра Костянтинівна з Ірпіня на Київщині.

"Сосиска в лаваші і шаурма у нас найдешевші по всьому Гідропарку. Всього по 12 грн. Запечене м'ясце у лаваші — 20 грн. Усе готую сама. До роботи ставлюсь відповідально. Власник усі договори і дозволи має. Я працюю у чистоті. У нас є рукомойник, усі холодильники працюють".

Відчиняє холодильник для води і пива. У нижньому ярусі розставлені тарілки з фаршем, нарізаними помідорами і капустою. У чотирьох пакетах загорнуті "мисливські" ковбаски.

"Я за свій товар відповідаю. У нас все свіженьке. Проблем не треба. Бо нас тут і так кілька разів на тиждень санепідемстанція провідує, - пояснює жінка. - Мій начальник серйозний чоловік. Він у цьому бізнесі уже 10 років. Заробляє нормальні гроші, то й продукти закупляє дорогі".

Столичний лікар Максим Ольховський радить на пляжі не купувати креветок і шаурми.

"По-перше, не експериментуйте з алкогольними коктейлями. Часто на пляжах замість елітного алкоголю у коктейлі додають дешевий, не ліцензійний. Замість якісної горілки доливають самогонку. Від молочних продуктів у закладах громадського харчування варто взагалі відмовитись влітку. Молоко і вершки швидко скисають і провокують отруєння".

По-друге, за словами лікаря, ризиковано смакувати на пляжі випічкою домашнього приготування.

"Відмовтеся від усіх страв, до складу яких входить м'ясо, фарш чи ковбаса. Шашлик — це одне з перших джерел отруєння. Для шашлика у закладах громадського харчування, як правило, маринують м'ясо, яке почало псуватися або зіпсувалось. Креветки і риба на сонці стають непридатними до вживання за годину. У хот-догах і шаурмі м'ясо може бути не таким шкідливим, як немиті овочі".

По-третє, більшість продуктів зберігаються не в холодильниках і готуються при температурах, які є нижчими за норму.

"Після отруєння недопеченим або зіпсованим м'ясом, брудними овочами та несвіжими кондитерськими виробами людина відчуває нудоту і біль у животі. Часто це може супроводжуватися рвотою та поносом. Необхідно одразу звернутись до лікаря", - каже Максим Ольховський.

Зараз ви читаєте новину «На пляжі не варто купувати креветки і шаурму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути