середа, 25 вересня 2013 11:44

Будинки мешканців Донбасу руйнують землетруси невідомого походження

Будинки мешканців Донбасу руйнують землетруси невідомого походження
Фото: vesti.ua

Будинки мешканців Донбасу руйнують підземні поштовхи невідомого походження. На початку вересня цього року трясло чотири вулиці в Ровеньках на Луганщині. З середини місяця землетрус руйнує школу, дитсадок і приватні будинки в селищі Лисичанський біля міста Попасна.

"Так регулярно трясе! Нещодавно поклала восьмирічного онука спати, а він вибігає і кричить: "Бабуся, у мене ліжко вдарилося об стінку!". Ледве заспокоїла дитину. Діти всі ходять морально пригнічені, всього бояться. У мене будинок в тріщинах вже, викликаю рятувальників, а мені кажуть, що ось коли будинок на 20% зруйнується, тоді вони приїдуть! Ну от як це?!", - обурюється Ірина, мешканка селища Лисичанський.

"Причин підвищення сейсмічної активності може бути дві: або підземні буровибухові роботи на шахті ім. Мельникова, або даний землетрус", - розповів Олександр Івановський, головний спеціаліст управління з питань надзвичайних ситуацій Луганської ОДА.

Першу версію підтримують колишні шахтарі, що живуть у селищі. "Я працював раніше на шахті, в той час ми проходили під землею по два кілометри і будівлі в селищі почали просідати. Захисні заходи були вжиті, коли була закрита шахта, але інші шахти працюють, почалися поштовхи і в останній рік вони посилилися", - каже колишній шахтар Микола. До речі, це ж підтверджують місцеві сейсмологи - їхні прилади нічого не зафіксували, і вони відзначають, що в цьому районі всього одна тектонічна плита, якій ні з чим стикатися. У той же час люди помітили, що перед поштовхами гавкають собаки, ревуть корови. А це - вже ознаки землетрусу.

Враховуючи неоднозначність ситуації, чиновники вирішили створити робочу групу, до якої включили як фахівців, так і місцевих жителів. "Ми зупинимо буровибухові роботи (до 25 вересня. - Авт.). І якщо за цей час явища триватимуть, значить, причина не в буропідривних роботах", - заявив Едуард Лозовський.

Зараз ви читаєте новину «Будинки мешканців Донбасу руйнують землетруси невідомого походження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути