вівторок, 17 вересня 2013 00:15

Землетрус відчують у чотирьох областях

Землетрус відчують у чотирьох областях
Фото: tsn.ua

Румунський сейсмолог Рой Нік прогнозує землетрус в Україні до восьми балів. Має статися протягом тижня, каже він. Через підземні поштовхи пройдуть урагани та шторми на півдні України.

— Ми не можемо зрозуміти, звідки беруться такі конкретні прогнози. Ніхто не дасть точної відповіді, коли станеться землетрус, навіть із найновішим обладнанням. Останній, сильний, зафіксували 36 років тому. 2009-го в горах Вранча відчували поштовхи у три бали, — каже сейсмолог, директор наукової обсерваторії Чернівецького національного університету Андрій Ніколаєв, 58 років. — Щоб землетрус відчули в Україні, його епіцентр має бути на території Румунії, в районі гір Вранча, у південних Карпатах. У першу чергу поштовхи відчують румуни, потім — у Молдові, а вже тоді українці. Хвиля може пройти на Одещині, Миколаївщині, у Чернівецькій та Закарпатській областях — до семи балів. Можливе руйнування старих будинків. У міцних забудовах з'являтимуться тріщини, обсипатиметься штукатурка. Бувають зсуви ґрунту.

Із 1901 року зафіксовано 52 карпатські землетруси. Коли трясе, треба перечекати у проймі дверей, де капітальна несуча стіна, бо спочатку руйнуються зовнішні. Не можна користуватися ліфтом.

Зараз ви читаєте новину «Землетрус відчують у чотирьох областях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути