пʼятниця, 09 листопада 2012 11:51

Брейвіку не подобаються умови тримання у в'язниці: у терориста забрали ноутбук

Брейвіку не подобаються умови тримання у в'язниці: у терориста забрали ноутбук
Брейвік подав скаргу в управління виправних установ країни. Фото: dni.ru

Норвезький терорист Андерс Берінг Брейвік, в серпні цього року визнаний винним у вбивстві 77 осіб, вважає неприйнятними умови свого утримання у в'язниці Іла. Як повідомляє інтернет-сайт норвезької газети "Верденс Ганг", Брейвік подав скаргу в управління виправних установ країни, стверджуючи, що його права ущемляються.

Адвокат вбивці Торд Йордет підтвердив, що його клієнт дійсно звернувся з письмовою заявою у відповідні інстанції, апелюючи до конституції країни і положенням Європейської конвенції про захист прав людини. Протест "норвезького стрілка" викликав той факт, що після оголошення вироку були посилені умови його утримання під вартою. Зокрема, Брейвік позбувся можливості користуватися ноутбуком, який був наданий йому на час слухань, більш ретельному контролю піддаються листи, який відправляє і отримує злочинець. На думку Брейвіка, таким чином порушується його право на свободу самовираження. Йордет, в свою чергу, зазначив, що вся кореспонденція Брейвіка розкривається, ретельно перевіряється і піддається цензурі, проте за останній час затримані були лише два листи, адресовані норвезькому арештантові. Причому одне з них той згодом все ж отримав.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За вбивство 77 осіб Брейвіку дали 21 рік в'язниці

У в'язниці Іла, розташованої трохи на північний захід від Осло, Брейвік знаходиться на особливо строгому режимі утримання. При цьому вирок, що передбачає 21 рік в'язниці з можливістю подальшого продовження, не обумовлює як довго терорист проведе в одиночному ув'язненні. Камеру Брейвіка, втім, можна назвати умовно комфортної - вона складається з трьох кімнат площею 8 кв м кожна - це спальня, кабінет і тренажерний зал з біговою доріжкою. Контакти з людьми обмежуються кількома хвилинами спілкування з охоронцями. Протягом дня засуджений може 1:00 провести у внутрішньому дворику, знову ж на самоті. Втім, Брейвіку дозволено приймати відвідувачів - однак не частіше одного разу на тиждень. Все це не може не викликати невдоволення терориста, вважають експерти, особливо якщо взяти до уваги особливості його характеру. На думку психіатрів, Брейвік осудний, однак страждає серйозним нарцисовим розладом особистості.

За словами юристів, що представляють 33-річного норвежця, що в минулому році влаштував подвійний теракт в урядовому кварталі Осло і молодіжному таборі на острові Утейа, що надійшла скарга зараз вивчається.

Зараз ви читаєте новину «Брейвіку не подобаються умови тримання у в'язниці: у терориста забрали ноутбук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути