понеділок, 17 грудня 2012 19:21

2012 рік став "найкривавішим" для журналістів: були вбиті 139 журналістів

З початку року в світі загинули 139 журналістів, що стало сумним рекордом за весь час ведення даної статистики. Про це повідомляється в доповіді неурядової організації при ООН Press Emblem Campaign (PEC). Нинішня кількість убитих працівників ЗМІ стала на третину більшою торішньої, а в цілому 2012 рік видався найкривавішим з часів Другої світової війни.

За словами генерального секретаря PEC Блеза Лампана, велика кількість жертв-працівників преси безпосередньо пов'язана з сирійською кризою. Тільки там з початку року були вбиті 36 журналістів, 13 з них працювали на іноземні видання. Висвітлення подій в САР ускладнене веденням бойових дій в міських зонах, де важко розрізнити цивільне населення і військових. Крім того, журналісти стають мішенями для обох сторін конфлікту. Після військових дій в Іраку, що проходили в 2003 - 2006 роках, конфлікт в Сирії став найкривавішим для журналістів з початку нинішнього сторіччя.

Нагадаємо, збройний конфлікт між урядовими силами і опозицією триває в Сирії з березня минулого року. За даними ООН, за цей час в країні загинули більше 20 тисяч чоловік. Більше 250 тисяч сирійців рятуються від насильства на території чотирьох сусідніх держав - Іраку, Йорданії, Лівану і Туреччини.

Наступною за небезпеки для журналістів країною стала Сомалі - там з січня 2012 року загинули 19 осіб. Пакистан замикає трійку "несприятливих" для журналістики держав з 12 убитими там працівниками преси.

Далі йдуть Мексика та Бразилія (по 11 загиблих журналістів), Гондурас і Філіппіни (по 6), Бангладеш (4), Ірак, Еритрея, Індія, Нігерія, сектор Газа (по 3), Афганістан, Болівія і Колумбія (по 2). По одному журналісту було вбито в Бахрейні, Гаїті, Єгипті, Індонезії, Камбоджі, Непалі, Панамі, Росії, Танзанії, Таїланді, Уганді, Еквадорі, Південному Судані.

Самою небезпечною областю став Близький Схід з 44 знищеними журналістами в 2012 році, на другому місці Латинська Америка - там 35 жертв. В Азії - 31 вбитий, в Африці - 28. При цьому в Європі був зареєстрований лише один-єдиний нещасний випадок.

Протягом останніх п'яти років, за даними доповідачів, щотижня десь гине більше двох журналістів. Всього ж з початку 2008 року було вбито 569 журналістів, що означає 114 смертей на рік.

Організація PEC була створена в 2004 році групою журналістів з різних країн, її штаб-квартира розташована в Женеві. У вересні нинішнього року PEC закликав міжнародне співтовариство прийняти угоду і створити комісію по боротьбі з безкарністю винних у смерті співробітників преси.

Зараз ви читаєте новину «2012 рік став "найкривавішим" для журналістів: були вбиті 139 журналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути