субота, 09 березня 2013 18:02

Єгипет у вогні: в Каїрі спалюють будівлі, в Порт-Саїді намагалися перекрити канал
7

Фото: Фото: Reuters

Сьогоднішнє рішення єгипетського суду, що підтвердив смертельний вирок 21 фанату клубу з Порт-Саїда, де бійня на стадіоні забрала 74 життя, спровокував заворушення у двох містах - Каїрі та Порт-Саїді.

За останніми даними МОЗ, в Каїрі одна людина загинула, п'ятеро поранені. Про жертви в Порт-Саїді поки не повідомляється.

За повідомленнями, група фанатів-погромників "Аль-Ахлі" - тисячі чоловік - вчинила в місті заворушення. "Ultras" увірвалися до приміщення федерації футболу, влаштували там погром і підпалили старовинний маєток. Практично одночасно був підпалений і розташований поруч Поліцейський клуб. Вогонь гасили з використанням двох пожежних гелікоптерів, передає АР.

Після інциденту федерація оголосила про припинення на невизначений час "всієї футбольної діяльності" на території країни.

У Порт-Саїді розгніваний вироком натовп зробив спробу перекрити стратегічний Суецький канал.

Жителі міста спробували відв'язати пришвартовані катери, сподіваючись, що вони будуть дрейфувати і тим самим заблокують проходження суден через водну артерію. Крім того, близько 2 тисяч людей спробували також блокувати поромне сполучення між Порт-Саїдом і його містом-супутником Порт-Фуадом.

Спроба не була вдалою, патрулі берегової охорони зуміли відстояти канал. Як заявили в армійському командуванні, ситуація на цій стратегічній водній артерії країни спокійна, судна проходять через канал без ускладнень.

На Синайському півострові в Єгипті через загрозу атак екстремістів поліція переведена на посилений режим несення служби.

Нагадаємо, в лютому минулого року після футбольного матчу між місцевим клубом "Аль-Масрі" і столичним "Аль-Ахлі" на стадіоні сталася бійка і тиснява, в якій загинули більше 70 уболівальників з Каїра. Поліція вважала за краще не втручатися в ситуацію. Більшість загиблих у тисняві були фанатами каїрського "Аль-Ахлі". Всі засуджені судом до смерті є вболівальниками "Аль-Масрі". Їм загрожує страта через повішення.

Перший вирок у справі був винесений у січні. У Порт-Саїді спалахнули заворушення, в ході яких було вбито понад 40 осіб. Фанати столичного "Аль-Ахлі" тоді зустріли вирок тріумфуванням. За законами країни всі смертні вироки передаються на затвердження верховного муфтія країни, а потім суд виносить остаточний вердикт, який і був оголошений сьогодні.

Зараз ви читаєте новину «Єгипет у вогні: в Каїрі спалюють будівлі, в Порт-Саїді намагалися перекрити канал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

127

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути