пʼятниця, 11 листопада 2016 11:05

Вмів ходити по розпеченому вугіллі і ледь не загинув від опромінення — Леоніду Талалаю виповнилося б 75
5

Фото: надане Тетяною Винник

11 листопада поетові Леоніду Талалаю виповнилося б 75 років. Про найцікавіші факти з його життя Gazeta.ua розповіла поетеса Тетяна Винник. Вона була дружиною Леоніда Миколайовича.

"Під час служби у війську в ракетних військах Леонід Миколайович був опромінений. Сталася аварія, і він дивом виявився у протигазі. Ті, хто не його не мав, пішли з життя одразу після нещасного випадку. Та Леонід Миколайович все одно отримав велику дозу опромінення. Лікарі навіть діагнозу поставити не могли. Готувався до найгіршого. Це видно і з його поезії того часу. Але поступово, працюючи над собою, одужав", - розповіла Тетяна Винник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Раніше казала Богданові, що тато поїхав у відрядження. Тепер пояснила, що він живе на небі"

"Леонід Миколайович розповідав, що колись до Києва приїздили буддиські монахи, які проводили заняття. Він їх відвідував. Під час занять навчився медитувати та босоніж ходити по розпеченому вугіллі. Умів перемагати біль", - додала вона.

Леонід Талалай добре катався на ковзанах. Робив це і в останні роки свого життя.

"На ковзанах катався на озері біля дачного будинку. Там і загартовувався. Купався щодня за будь-якої погоди. Взимку прорубував ополонку. Одного разу під час купання в озері він загубив там обручку з нашого весілля. Це символічна деталь – тепер та обручка завжди буде на дачі, де любить бувати наш син Богдан", - поділилася жінка.

Нагадаємо, що Леонід Талалай помер 19 червня 2012-го на своїй дачі на острові Водники у Голосіївському районі столиці. Коли спускався сходами з другого поверху, у нього схопило серце. За висновками спеціалістів, це був нещасний випадок. Причиною смерті стала серцева недостатність.

За життя Талалай він видав 17 збірок поезій. 1993-го став лауреатом Шевченківської премії. Похований на Байковому кладовищі у Києві.

Зараз ви читаєте новину «Вмів ходити по розпеченому вугіллі і ледь не загинув від опромінення — Леоніду Талалаю виповнилося б 75». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути