понеділок, 02 січня 2017 15:15

Вбивство журналіста і смерть олімпійського чемпіона - найвідчутніші втрати України в 2016-му
5

Gazeta.ua підібрала п`ятірку відомих українців, які померли в 2016-му році.

1. Журналіста Павла Шеремета підірвали в машині на перетині вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького в Києві. Сидів за кермом автомобіля, який належить Олені Притулі, одному із керівників "Української правди". Вибухівку заклали під водійське крісло. Генпрокурор Юрій Луценко назвав загибель журналіста вбивством. Слідчі отримали доступ до банківської скриньки Шеремета. Для розкриття злочину залучили експертів ФБР і німецьких спеціалістів. Справу і досі не розкрили. Одна із версій вбивства - російський слід.

Павло Шеремет довгий час працював в Росії. Був керівником відділу спеціальних інформаційних проектів "ОРТ", "Першого каналу". В 2012 переїхав в Україну. Був журналістом і блогером в "Українській правді", на телеканалі "Тві" і "Радио Вести".

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіло Микити Ярового передали бойовики

2. В травні поховали оперного співака 91-річного Дмитра Гнатюка. Мав хворе серце. Чоловік 37 років співав у столичній опері. Згодом був її директором і режисером. Тричі обирався депутатом Верховної Ради СРСР і раз — народним депутатом України. Завідував кафедрою оперної підготовки Київської консерваторії. Залишив роботу за чотири місяці до смерті.

Під час війни Гнатюк жив в евакуації у місті Нижня Салда Свердловської області. Там працював металургом. 1945 року вступив до Київської консерваторії. Співав для Йосипа Сталіна і Мао Дзедуна.

 

3. 14 січня в Запоріжжі пішов із життя дворазовий олімпійський чемпіон з важкої атлетики 78-річного Леонід Жаботинський. Помер після операції з видалення тромбованого кишківника.

Жаботинський встановив 19 світових рекордів з важкої атлетики, 20 - СРСР і 58 - України. Був кумиром юного Арнольда Швайценегера. На Олімпійських іграх в Токіо в 1964 році в суперництві з московським атлетом Юрієм Власовим встановив олімпійські рекорди з триборства, ривка і поштовху.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іван Бойко 42 роки жив без громадянства

4. Вранці 21 липня у столичній майстерні знайшли мертвим художника 66-річного Віктора Крижанівського. Помер від удару ножем у серце. Це було самогубство, заявили у поліції. Рідні та знайомі не вірять.

Віктор Крижанівський був рідновіром (прибічник віри древніх слов'ян. — Gazeta.ua). Називав себе Сонцеслав. Відомий своїми картинами язичницького змісту. Написав їх із сотню.

Художник більш як 20 років орендував горішній технічний поверх будинку на вул. Малишка, 23. Жив там із дружиною. Приміщення обладнав під квартиру. Жек подав на Крижанівського до суду.

 

5. 23 грудня в бразильському місті Куритиба помер 97-річний Іван Бойко – член ОУН, майстер-бандурист, емігрант. 42 роки прожив "особою без громадянства" та став героєм документального фільму бразильського режисера Гуту Пашко "Iван".

"Бразилія є країною, яка дала мені впевненість та гарантувала безпеку мого життя, надавши мені громадянство. Сьогодні я – громадянин Бразилії та сподіваюся тепер, що колись відпочиватиму на цій землі назавжди", - казав Бойко у одному із інтерв'ю.

 

У 2010 році, вперше за 78 років еміграції, Іван Бойко побував в Україні. Відвідав батьківську хату, зустрівся з рідною сестрою та її родиною.

18 грудня у канадській провінції Альберта помер фермер Тарас Казнистий. Чоловік родом із Житомирщини. У мережі Інтернет прославився після публікації відео з годівлі бізонів, яких скликав українською мовою.
Зараз ви читаєте новину «Вбивство журналіста і смерть олімпійського чемпіона - найвідчутніші втрати України в 2016-му». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути