понеділок, 26 грудня 2016 08:45

Іван Бойко 42 роки жив без громадянства

Іван Бойко 42 роки жив без громадянства

У бразильському місті Куритиба помер 97-річний Іван Бойко – член ОУН, майстер-бандурист, емігрант, який 42 прожив "особою без громадянства" та став героєм документального фільму бразильського режисера Гуту Пашко "Iван".

Чоловіка не стало 23 грудня. Про це пише novynarnia.com.

Народився Іван Бойко на Тернопільщині, юнаком став активним членом ОУН. У 1942 році потрапив на примусові роботи до Німеччини, де пробув до 1945-го. З Анною, українкою, теж забраною німцями на роботу, Іван познайомився та одружився у Німеччині. 1948 року родина емігрує в Бразилію, обравши собі для життя тихе та спокійне місто Куритиба.

У Бразилії Іван Бойко все своє життя працював на різних роботах, а з виходом на пенсію почав виготовляти бандури: до його появи в Бразилії не існувало культури гри на цьому інструменті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер лауреат Нобелівської премії з економіки

Дуже довгий час Іван Бойко жив зовсім без громадянства. Оскільки він не мав документів про своє народження, лише у листопаді 1990 року нарешті отримав громадянство своєї нової батьківщини – Бразилії.

"Бразилія є країною, яка дала мені впевненість та гарантувала безпеку мого життя, надавши мені бразильське громадянство. Сьогодні я – громадянин Бразилії та сподіваюся тепер, що колись відпочиватиму на цій землі назавжди", - казав Бойко у одному із інтерв'ю.

У 2010 році, тобто через 78 років після того, як він полишив Україну, Іван Бойко вперше повертається на рідну землю, відвідує батьківську хату, зустрічається зі своєю рідною сестрою та її родиною. Ця подорож лягла в основу фільму "Іван", який показували на кількох відомих кінофестивалях.

18 грудня у канадській провінції Альберта помер фермер Тарас Казнистий. Чоловік родом із Житомирщини. У мережі Інтернет прославився після публікації відео з годівлі бізонів, яких скликав українською мовою.
Зараз ви читаєте новину «Іван Бойко 42 роки жив без громадянства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути