четвер, 21 серпня 2014 14:41

Освіта Криму націлена на забування української мови

 

У цьому навчальному році навчатися українською мовою в "російському" Криму буде дуже непросто: початкових і випускних класів з українською мовою навчання більше немає, а підручники - всі російською. Про це ДеПо розповіли співробітники та учні українських шкіл Криму. Кримська влада при цьому стверджує, що все чудово і проблем майже немає.

Як повідомила керівник Сімферопольського міськвідділу освіти Тетяна Сухіна, російські підручники українською мовою готові, українські класи збережені. А те, що їх у порівнянні з минулим роком стало набагато менше (у колись повністю українських школах залишили тільки українські класи), так це за бажанням батьків, кажеь вона. За словами Сухіної, саме батьки захотіли, щоб Сімферопольська українська школа-гімназія, одна з кращих в Криму, перетворилася на російську.

Українських класів там тепер - по одному на паралель. Мовляв, дітям жити і вчитися в Росії, і українська мова їм ні до чого. Гімназію, до речі, скоро перейменують, приберуть з назви слово "українська". Вчителів української мови, які стали в Криму непотрібними, за державний рахунок перевчать за 10 місяців на вчителів російської. Правда, курси ще не почалися, а до початку навчального року залишилося менше двох тижнів, і ким працюватимуть "українки" до перекваліфікації, невідомо.

Наталя Руденко, незмінний директор знаменитої на всю Україну Сімферопольської школи-гімназії, яку змусили піти з посади відразу після окупації Криму, розповідає: "внагляк" українські класи не закривають, але роблять все, щоб їх було менше. "У моїй гімназії залишилося по одному українському класу на паралель. Нібито "на численні прохання батьків". Насправді батьків збирали, переконували: навіщо вам тепер потрібна українська мова? Подумайте, вашій дитині ще у вузі вчитися. Хтось змирився, хтось забрав свою дитину і з Криму поїхав ", - розповідає Руденко.

Спростовує Руденко і дані Сухіної. За її словами, підручники з усіх предметів завезли тільки російською мовою. Як по них викладати в українських класах - незрозуміло.

В Міністерстві освіти Криму теж повідомили, що "забезпечити школи підручниками українською, виданими в Росії, планується до наступного року".

"Крім того, тепер не будуть викладати українською мовою в випускних і початкових класах", - розповідає Руденко. (Цю інформацію в Міносвіти Криму підтвердили. Причина? "На численні прохання батьків").

За словами Руденко, багато чого про знущання над україномовними кримчанами могла б розповісти директор української школи Ялти Зоя Богатова, яка веде велику боротьбу за свою школи. Це та сама школа, випускники якої 1 червня заспівали гімн України замість російського.

Але Олена Стрателюк, директор УВК "Український сад-школа-гімназія" №15 імені Степана Руданського, ретельно підбираючи кожне слово, повідомила, що підручників ще не бачила, проблем через українського гімну у вчителів не було, українських класів стільки ж, "і взагалі все добре ".

Проте, учень ялтинської гімназії, який побажав залишитися невідомим, розповів, що після лінійки всі "співаки" їздили в Сімферополь писати пояснювальні, директора хотіли звільнити, і "швидше за все не просто так залишили". "Можливо, перед першим вересня дізнаємося, що в школі є російські класи. Таке хотіли зробити", - повідомив юнак. До слова, він мріє довчитися в українському класі і поїхати з "російського" ​​Криму в Україну.

Автор: e-crimea.info
 
Зараз ви читаєте новину «Освіта Криму націлена на забування української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути