Ексклюзиви
пʼятниця, 13 січня 2017 07:45

Збираються надрукувати 1000-гривневу купюру

Автор: Анна Родічкіна
 

Нацбанк хоче ввести в обіг купюру номіналом 1 тис. грн. Кого буде зображено на нових грошах, не розголошують.

— Усі документи по цій купюрі мають гриф "цілком таємно". Але інтригу ми втримаємо недовго, — каже заступник голови Нацбанку 38-річний Дмитро Сологуб.

В інтернеті поширюють фото 1000 грн із портретом письменника Пантелеймона Куліша.

— Нацбанк, з одного боку, постійно знижує максимальну суму для розрахунків готівкою. Недавно скоротили зі 150 до 50 тисяч гривень. З другого, заявляє про запровадження нової купюри. Регулятор суперечить сам собі, — говорить економіст 43-річний Андрій Новак.

У Нацбанку кажуть, що така купюра потрібна зараз. Це справді так?

— Номінал гривні зараз співмірний із доларами, євро. Середня зарплата у Сполучених Штатах Америки — близько 3 тисяч доларів. У західноєвропейських країнах — близько 3 тисяч євро. В Україні — 3–3,5 тисячі гривень. Найпоширеніша купюра — 100 доларів. У нас є 200, 500 гривень. Практичної потреби вводити банкноту 1000 гривень немає.

В Європі, навпаки, хочуть відмовитися від найбільшої купюри — 500 євро. Там популярні безготівкові розрахунки.

Потребу в грошах великого номіналу пояснюють зручністю. Це спростить розрахунки?

— Це нічого не дасть. Тільки демонструватиме поганий стан фінансової системи. Вилучатимуть з обігу дрібніші купюри. Привчатимуть українців до крупних. Перший час люди не знатимуть, як відрізнити фальшивки від справжніх грошей.

Які можуть бути наслідки?

— Введення в обіг 1000 гривень стане сигналом, що фінансові справи України погані. Тому й виникла потреба друкувати гроші великого номіналу. На такий крок ідуть країни, де стрімко знецінюється національна валюта і зростають ціни.

Це спровокує негативні очікування в суспільстві, паніку. Люди сприйматимуть як сигнал, що все дорожчатиме, а за гривні можна буде купити все менше.

Можливо так хочуть замаскувати друк додаткових грошей?

— Для цього Нацбанку не потрібно вводити в обіг нову купюру.

Гривня знецінилася втричі

— Великі номінали банкнот є в Росії, Індії. Вони свідчать про багаторічну високу інфляцію, знецінення національної валюти, — говорить радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ, 42 роки. — Гривня відносно долара впала майже втричі. Інфляція за три роки становила понад 80 відсотків. Нацбанк міг давно ввести купюру 1000 гривень. Але рішення відкладали. ­Здебільшого через психологічний фактор.

У світі поступово відмовляються від готівки. Україна цього не може зробити. У нас більшість політиків, чиновників задекларували величезну кількість готівки. Що більший рівень корупції, тіньової економіки, то більше паперових грошей. Україна посідає одне з найгірших місць у світі за кількістю готівки в економіці.

Коли європейці обговорювали доцільність 500-єврової банкноти, аргументом проти була корупційна складова. Давати хабар легше великою купюрою.

Зараз ви читаєте новину «Збираються надрукувати 1000-гривневу купюру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути