вівторок, 04 жовтня 2016 05:10

За кредитом переплачують до чотирьох тисяч гривень

— Вирішила купити ноутбук у кредит. Начиталася в інтернеті про дешеві позики на 10 та більше місяців, — розповідає вінничанка 26-річна Алла Лещенко.

— Пішла по магазинах. Обирала ноутбук за 8–9 тисяч гривень. Із собою взяла паспорт та ідентифікаційний код. Майже в кожному магазині побутової техніки є кредитні програми. На цінниках пишуть, що позика без відсотків. Вказують суму платежу. Наприклад, коштує 7775 гривень. Дають кредит на 10 місяців, потрібно платити по 775 гривень щомісяця. Але це не так. ­Насправді до суми покупки ще додають страховку — 10 відсотків від ціни. Плюс треба заплатити 600 гривень за СМС-повідомлення від банку про відкриття кредитної лінії. В деяких магазинах вимагають поставити ліцензійне програмне забезпечення, що коштує 2,5 тисячі. Переплата на кожній одиниці техніки до 4000 тисяч гривень.

Я взяла рахунок у магазині, спробувала оформити споживчий кредит у банку. Але безвідсоткової позики мені не дали. Пояснили, з магазинами заключають оптові договори. Тому там кращі умови. Кредити дають фінансові компанії, що мають зв'язки з кількома банками. З цього вони отримують відсоток.

— За неправдиві цінники на магазин можна подати до суду, — каже фінансовий консультант 40-річний Андрій Степановський. — Фотографуйте цінник і звертайтеся на гарячу лінію магазину, в службу захисту споживачів. Від страховки можна відмовитися, якщо надати довідку про доходи. Або знайти поручителів. Також можна відмовитися від програмного забезпечення. Написати заяву, що за технічний стан відповідаєте самі. Не отримати кредит можуть ті, хто раніше мали проблеми з поверненням позик.

Оптимальний кредит — на шість місяців. Такі зараз майже не дають. Банки страхують себе від подорожчання долара, інфляції. Тому видають кредити не більше, ніж на три місяці.

Зараз ви читаєте новину «За кредитом переплачують до чотирьох тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути