вівторок, 12 січня 2016 07:40

Україна втричі зменшила імпорт газу з Росії

Торік Україна закупила газу в Європі вдвічі більше, порівняно з 2014 роком. Імпортували 10,3 млрд "кубів" зі Словаччини, Польщі, Угорщини.

Поставки газу з Росії за цей час зменшилися майже втричі — до 5,1 млрд куб. м. Торік Газпром продавав паливо Україні по $227 за тисячу "кубів". На 2016 рік попередня ціна — близько $208. Газ із Європи коштуватиме приблизно $175–180.

— У Росії ціну на газ встановлює Газпром. В Європі його постачають 11 компаній, — каже керівник енергетичних програм центру "Номос" 52-річний ­Михайло Гончар. — ­2016-го український уряд намагатиметься не просто зменшити поставки газу з Росії, а взагалі без нього обійтися. Європейські газогони можуть пропускати за рік до 21 мільярда кубометрів. Україна споживає трохи більше 17.

До кінця року ціна на російський газ впаде до 150 доларів за тисячу кубометрів, за прогнозами. Москва не зможе більше використовувати його як інструмент політичного тиску і примусу.

Торік Україна суттєво зменшила споживання газу, переважно за рахунок промисловості. Зокрема, підприємств на Донбасі. Нам треба нарощувати власний видобуток газу та зменшувати імпорт. Раніше планували замінити газ вугіллям. Але практика показала, що це — неефективно. Слід розвивати альтернативну енергетику. Ще один напрямок економії — атомні станції. Треба підвищувати ефективність роботи діючих блоків.

Зараз ви читаєте новину «Україна втричі зменшила імпорт газу з Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути