Ексклюзиви
четвер, 24 листопада 2011 10:16

Трудову книжку зі стажем продають за тисячу гривень

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

22-річний Максим Олішевський з Вінниці торік закінчив місцевий політехнічний університет. Роботи досі не знайшов.

— Куди не зайду, питають досвід. Без стажу на роботу не беруть, — пояснює .— Почав шукати хоч якісь варіанти. В газеті знайшов оголошення: фірма оформить трудовий стаж.

Прохання оформити трудову зі стажем Максим надіслав на електронну пошту, вказану в оголошенні.

— Я просив два роки стажу автомеханіком, — пояснює. — За день подзвонили. Пообіцяли оформити стаж за два дні. За це треба заплатити тисячу гривень. На руки віддадуть трудову з печаткою й записом.

Пробую й собі оформити трудову книжку. Дзвоню за телефоном з оголошенням. Відповідає чоловік, який представляється Олександром Трощенком. Прошу зробити трудову книжку вчителя української мови.

— Без проблем, такий стаж оформляємо менш як за день, — каже. Обіцяє віддати трудову наступного дня.

На зустріч Олександр приходить зі шкіряним портфелем. Він невисокого зросту, чорнявий, у потертих джинсах і кросівках. Дістає трудову книжку.

— Ви працювали в середній школі міста Вишневе Київської області з 2003 року по сьогодні, — каже Олександр.

Виймає трудову з незаповненою першою сторінкою. Єдиний запис — про роботу вчителем. Уважно розглядаю печатку. Вона чітка. Записано, що я звільнилася за власним бажанням. За готову книжку зі стажем треба заплатити 1500 грн.

— Ще 500 гривень треба заплатити "за достовірність", — пояснює Олександр Трощенко. — Це якщо ваш роботодавець рішить подзвонити в цю школу і спитати, чи справді ви там працювали, там підтвердять інформацію.

Цікавлюся, чи зарахують мені той стаж, коли йтиму на пенсію.

— Усе законно, печатка, запис, тому його обов'язково врахують.

Під час розмови мобільний Олександра дзвонить двічі. Цікавляться, чи можна оформити стаж водія, агронома. Чоловік обіцяє впоратися за кілька днів.

— Ніде не хочуть брати колишніх студентів без стажу, — говорить Олександр. — Учора в мене був мужик, який ішов директором на якусь фірму. Ми йому оформили стаж на керівній посаді в іншій фірмі. Частіше за все ніхто не провіряє. Головне, щоб запис був. Найчастіше замовляють запис про роботу менеджера із продажу і секретарки.

Купувати трудові із записами небезпечно, застерігають у Пенсійному фонді. Якщо виявлять фіктивний стаж, доведеться повернути державі гроші, нараховані за той період.

— З 2000-го року весь стаж фіксується в загальному персоніфікованому обліку громадян, — пояснює прес-секретар Пенсійного фонду Вінниці Ганна Швець. — При нарахуванні пенсій трудові книжки тепер непотрібні. Вся інформація про посаду та величину зарплати міститься в цьому реєстрі. Підробити можна хіба що дані про роботу до 2000 року. Але якщо в Пенсійного фонду виникнуть підозри щодо підприємства чи зарплатні працівника, він пошле офіційний запит. Перерахує пенсію лише після того, як прийдуть архівні документи з підтвердженням, що ця людина справді працювала й отримувала вказану в довідках зарплату.

Зараз ви читаєте новину «Трудову книжку зі стажем продають за тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути