понеділок, 25 жовтня 2010 19:55

Тисячу доларів на місяць заробляє готельний швейцар

Тисячу доларів на місяць заробляє готельний швейцар

24-річний Руслан Гончаренко (на його прохання прізвище змінено), навчається на стаціонарі Національного авіаційного університету. Також має роботу. Він — швейцар у 5-зірковому готелі "Прем'єр палас" на бульв. Шевченка в Києві.

— Я проводжу гостей у їхній номер, несу сумки. У номері показую, де вимикачі світла, як користуватися кондиціонером, де пульт від телевізора. І так із дев'ятої ранку до десятої вечора чотири-п'ять днів на тиждень, — каже Руслан. — Інколи доводиться працювати вночі.

Офіційна зарплата швейцара — 2 тис. грн. Чайовими отримує більше.

— Можуть жменю копійок всипати. Зрідка 100 доларів дають. Чайові складаємо у спільну касу. Потім ділимося між собою порівну.

Більшість постояльців готелю — іноземці.

— Американці завжди дають чайові, німці та японці — рідко коли. Щоб отримати більше, показую свою турботливість. Наприклад, питаннями "як я можу допомогти?", "може, занести і цю сумку?". Розказую, як знайти салон краси, ресторан і басейн. Треба постійно усміхатися. Деякі дають десятку після розповіді про історію готелю. Йому 115 років.

— Не варто розповідати про попередніх постояльців, навіть знаменитих. Якось сказав одному англійцю, що в його номері жив Елтон Джон. Добрий 55-річний дядько враз перемінився, почав лаятися і вимагати інше житло. Не до душі йому Елтон Джон. Добре, що був вільний номер такого ж класу. А то мене вигнали б із роботи. Чайових, ясен день, не дав.

Розмовну англійську Руслан опанував менш як за півроку. До похмурих, мовчазних гостей просто усміхається.

— У нас жив Філіп Кіркоров. Якось покликав до номера: телевізор не показує музичний канал. Ми йому налаштували. Він дуже зрадів, але чайових не лишив. Шотландці якось приїжджали. Сиділи у своїх кілтах у кафе. Один грав на роялі, всі співали. Пили пляшка за пляшкою. Ми їх п'яних доводили до номерів. Вони смітили чайовими направо і наліво. Я отримав доларів 200 за зміну.

На роботу в готель Руслана привів приятель. Влаштуватися можна й без знайомства, каже.

— Пройдіться по готелях, розішліть свої резюме. Більш-менш симпатичних хлопців із чистим, без прищів обличчям — беруть. Але просять принести довідку з міліції про несудимість.

Менш як за рік Руслан Гончаренко заощадив гроші на власну справу. Із товаришем відкрили клінінгову компанію. Найняли працівників. Прибирають офіси.


Танцюрист Яма залишає офіціантові сотню


21-річний Назар працює офіціантом столичного ресторану "Шато" на Хрещатику.

— До нас часто заходить Владислав Яма. Той, що з Могилевською танцює. Замовляє салати, млинці. Алкоголю не бачив, щоб брав, — розповідає Назар. — Яма скромний. Ніколи не підганяє офіціантів, не сміється голосно. Чайові дає щедрі. Замовляє на 500–700 гривень. Офіціанту лишає сотню. Хлопці вже знають: як попадеш на Влада — тобі пощастило.

Зараз ви читаєте новину «Тисячу доларів на місяць заробляє готельний швейцар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути