
39-річна Юлія та 30-річний Юрій Уткіни із двома дітьми місяць тому переїхали з Луганська до селища Шацьк на Волині. На трасі до озера Світязь відкрили кафе. Продають комплексні обіди, алкогольні напої, пиво.
— Це кафе три роки стояло закритим. Належить власнику будинку, що знімаємо. Домовилися з ним про відновлення роботи, — каже Юлія.
У Луганську родина залишила бізнес. Мали кілька продуктових магазинів із власною кулінарією: готували салати, смажених курей, рибу та бутерброди.
— Дивуюся, чому біженці підбирають місто, а не роботу. У великих містах жити дорого, знайти нормальну роботу важко. Ми приїхали спочатку в місто Любомль. Чотири дні жили в готелі. З речей не встигли взяти нічого, довелося на секонді купувати. Гроші швидко закінчувалися. Щодня їздили по найближчих містечках, селах у пошуках житла й роботи. Волинь вибрали через те, що колись тут відпочивали. Зняли спочатку будинок, а тоді придивилися до кафе. Вирішили, що можемо його відновити. У справу вклали 10 тисяч гривень. Із чоловіком відмили все, докупили трохи меблів і техніки. Найбільше проблем було з оформленням документів. Наприклад, ліцензію на продаж алкоголю видають тільки за місцем реєстрації. Щоб отримати довідку про реєстрацію і сплату податків, мій знайомий ходив у податкову Луганська більше тижня. Реєструвати касовий апарат теж запропонували в Луганську. Майже місяць переконувала чиновників, що працюватиму на Волині й податки хочу платити тут, — говорить Юлія. Вона добре орієнтується в закупках продуктів, прораховує, чого скільки потрібно.
Родина взяла на роботу чотирьох людей.
— Тут знову виникла проблема. Оформити офіційно цих людей на роботу я не можу, — пояснює Уткіна. — Зараз шукаємо варіанти. Один із них — оформити через центр зайнятості.
Подружжя розраховує, що кафе щомісяця приноситиме 10–12 тис. грн прибутку.
— Завантажена траса, проїжджає багато машин, відпочивальників. Зараз щодня заходять до двох десятків осіб. Середній чек — 100 гривень. Збираємо побажання відвідувачів. За тиждень-два змінимо меню. Найбільше замовляють борщ і курячі відбивні.
Коментарі