пʼятниця, 27 вересня 2013 05:15

П'ять тисяч гривень Онопрієнки заощаджують у місяць

Автор: підготував Володимир Мукан
 

— Навіть радий, що розбив робочий ноутбук і мусив повертати за нього 9 тисяч гривень фірмі. Інакше не навчився б економити, — розповідає киянин 29-річний Ігор Онопрієнко. Півроку тому на день народження він упустив ящик пива на робочий ноутбук "Еппл".

Із дружиною Тетяною у місяць заробляють 12 тис. грн. Він працює програмістом, вона — продавцем. Майже все витрачали. Щоб якнайшвидше назбирати гроші на ноутбук, зменшили витрати. Замість харчуватися в кафе та їдальнях, їжу брали з дому. Почали більше їздити у тролейбусах, ніж маршрутках. Продукти закуповували на місяць, а не два-три дні.

— На 30 днів продумали приблизне меню, передбачили, що братимемо на роботу, що їстимемо у вихідні. Склали детальний список перед походом у магазин, наїлися, аби не купити зайвого. За перший місяць на продуктах зекономили 1400 гривень.

350 грн подружжя заощадило на салоні краси та перукарні. Тетяна тепер стриже Ігоря машинкою. Вона відмовилася від нарощених нігтів, робить манікюр удома.

Відключили кабельне телебачення й інтернет.

— Інтернет здебільшого використовували, щоб закачати фільми. Тепер роблю це на роботі. Тетяна щомісяця витрачала на одяг до 600 гривень. Домовилися про ліміт у 200 на двох.

Онопрієнки віддали гроші за ноутбук, але заощаджувати продовжують. Збирають перший внесок у банк для купівлі квартири.

— 120 тисяч гривень назбираємо за два роки. Аби відкладати по 5 тисяч у місяць, переїхали з квартири на Подолі у віддаленіший район — на Борщагівку. Там винаймаємо житло на 3 тисячі дешевше.

Завдяки грамотному плануванню сімейного бюджету в місяць економлять 15-20% витрат, каже фахівець з особистих фінансів компанії "ОВБ Алфінанц Україна" Володимир Марченко, 32 роки.

— Щоб визначити основні витрати, їх та доходи записують у блокнот протягом трьох-чотирьох місяців. Бо за один неможливо відстежити всі покупки. В серпні, наприклад, на таксі їздив тричі, а у вересні жодного разу. Пральний порошок купую раз на три місяці, борошно та крупи — раз на два. Статті витрат формулюють якнайконкретніше — на житло, проїзд, кредити, харчі, поповнення рахунку мобільного телефону, інтернету, комунальні. Графи "інше" уникають.

Залежно від щомісячних витрат складають план на 30 днів. Це прожитковий мінімум сім'ї. Якщо він виправдався на 80-85%, так само планують витрати і доходи на рік.

— Перед складанням річного на аркуші пишуть перелік сімейних та родинних подій, планують відпочинок, поїздку до батьків, великі покупки тощо. Виходячи з цього, формують фінансовий план. Подарунки й бажані покупки найкраще вписати в окремий список. Ношу такий у гаманці. Як з'являється час повештатися магазином, придивляюся на необхідні речі, порівнюю вартість. Новорічні подарунки найкраще купувати у вересні-жовтні. Тоді нижчі ціни і є час на роздуми та вагання. Коли купуєш річ в останній момент, витрачаєш більше.

10-15% заощаджують на одязі, купленому наприкінці сезону. Тоді на старі колекції знижки.

— Взагалі спонтанні покупки спустошують бюджет на 20-25 відсотків. Аби їх не робити, бажано не носити в гаманці понад 300-400 гривень. Навіть зайвий пакет у супермаркеті краще не брати. Передбачливі люди носять із собою полотняні торби або рюкзаки. Розрахунок готівкою більше сприяє економії, ніж карткою. Коли платиш карткою, витрата грошей так не відчувається.

Половину зарплати німці відкладають на освіту дітей

— Німці привчають дітей до заощадливості зі шкільного віку. Дають у школу 5 євро на день. Якщо донька чи син витратить усе, наступного нічого не отримає. Коли зекономить 1 євро і покладе у скарбничку — похвалять. Наступного дня дадуть трохи більше, — розповідає 27-річна Оксана Курилко. Вона два роки працювала нянькою в Німеччині. — Господар Рольф — директор меблевої фабрики, а їздить "Шкодою Суперб", яку може купити за одну місячну зарплату. Щодня взуває поношені черевики. У мене батько у таких і на город не пішов би. У їхній сім'ї не прийнято вечеряти в ресторанах та купувати одяг у спеціалізованих магазинах. Беруть у супермаркетах — різні турецькі сорочки, футболки, штани по 3-5 євро. Економлять на всьому — воду в душі через кожні 40 секунд перекриває спеціальний пристрій. Скрізь встановлені енергоощадні лампочки. Господарка казала, що 40 відсотків доходів вони з чоловіком відкладають у банк на освіту трьох дітей. У місяць отримують 17 тисяч євро.

Зараз ви читаєте новину «П'ять тисяч гривень Онопрієнки заощаджують у місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути