вівторок, 07 вересня 2010 04:50

Пароль допомагає не сплачувати податків

Пароль допомагає не сплачувати податків

"Клієнт знає кодове слово-пароль. Якщо називає його, значить своя людина. Послуги надаю тільки друзям, знайомим та їхнім знайомим. Таким чином уникаємо податків", — сміється 39-річний Геннадій із Черкас.

Кілька місяців тому він заснував нелегальну службу таксі. Щодня робить із трьома друзями. Зустрічаємося у кафе "Дюжина" на вул. Дахнівській у Черкасах. Замовляє собі мінералку. Каже, увечері має вийти на роботу.

— Я таксую. І диспетчером працюю, і хазяїном. Замість рації в усіх таксистів під рукою є безлімітний телефон. По ньому і зв"язуємося. Кум теж допомагає у вільний час. Років п"ять тому я "грачував". Потім заробляв за кордоном. Повернувся півроку тому. Влаштувався у службу таксі. Якщо 3 тисячі на місяць виходило, було дуже добре.

Геннадій мав оформити на себе ліцензію таксиста, платити за користування рацією. За кожен виклик давав гроші власникові фірми, гривню — диспетчерові. Також сплачував єдиний податок, внески до Пенсійного фонду. Бензин — за власний кошт.

— Як усе почалося? Моя подруга була на зустрічі однокласників. Запропонувала, щоб після бенкету знайомі хлопці дешево розвезли п"яних по домах. Упізнати їх можна за паролем.

Подруга знає хлопців, які дешево розвезуть п"яних по домах

У Черкасах є 20 легальних таксофірм. Подача машини коштує 4,5–5 грн. За кожен кілометр по місту беруть від 2,8 грн, за містом — дорожче. Геннадій автівку підганяє за 5 грн. А за кілометр у місті чи за межами бере 1 грн. Має три сотні постійних клієнтів.

— Але якщо нас упіймають податківці, кожен заплатить штраф не менше 4 тисяч гривень.

Киянин Віктор, 32 роки, мав агентство нерухомості. На початку року закрив його. Говорить, робити офіційно невигідно через конкуренцію, хабарі, дорогу оренду:

— Перейшов повністю в тінь. Працюю зі старими клієнтами та за їхньою рекомендацією. У мене низькі розцінки. Із кожної угоди маю від 200 до 500 доларів.

Якось конкуренти підіслали податківців під виглядом покупців житла, згадує Віктор:

— У конверті "покупець" давав завдаток. А продавець був приятелем моїх знайомих. Беру я конверта, виймаю 300 доларів. Тут мені ксиву тикнули. А я спокійно кажу: "Продавець був мені винен 300 доларів". Я за нього вчора в кабаку заплатив. Мені нічого й не "пришили".


320


СТІЛЬКИ мільярдів гривень було у тіньовій економіці України 2009 року, за статистикою Міністерства економіки.

Зараз ви читаєте новину «Пароль допомагає не сплачувати податків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути