вівторок, 18 серпня 2009 18:21

Пачка цигарок "Прима" подорожчає на 2–4 гривні

Із вересня цигарки мають знову подорожчати на 15–20%. Кабмін запропонував Верховній Раді підвищити акцизний збір на тютюнові вироби. Це буде вже вдруге за рік, якщо парламент прийме закон. Так додатково планують залучити до бюджету 350–500 млн грн.

— Підвищення акцизу сприяє зменшенню тютюнопаління, — переконаний Костянтин Красовський, 52 роки, з інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров"я. — У листопаді 2008-го курили 35 відсотків дорослих. У травні 2009 — 31 відсоток. Зменшення відбулося завдяки підвищенню цін.

— Збільшується кількість нелегально вивезених з України цигарок, щороку 1,5–2 мільярди пачок, — продовжує Красовський. — Адже порівняно з Європою в нас дуже дешеві цигарки. Рік тому пачка "Мальборо" коштувала 5 гривень, зараз — 8 гривень. А буде 10 гривень. Контрабандисти здають цигарки за валюту. У Польщі пачка "Мальборо" коштує 25 гривень.

Тютюнові компанії виступають проти підвищення акцизу. Бо в сусідніх країнах, Росії та Молдові, він у кілька разів нижчий. Великий збір сприятиме збільшенню контрабанди і нелегальному виробництву цигарок, вважають у компанії "Джей ті інтернешнл компані Україна".

Щоб купити пачку "Прилук", мушу продати три кіла кабачків із городу

Підвищувати ціни на тютюн — варто, вважає нардеп-бютівець Дмитро Ветвицький, 41 рік:

— Україна має зобов"язання в боротьбі з палінням. Вартість сигарет, попри підвищення акцизу на початку року, залишається низькою. Тому бюджетний комітет Верховної Ради ініціюватиме чергове підвищення акцизу за кілька місяців.

Із 1 січня 2010 року акциз має знову зрости на 15%. Відтак популярні марки з фільтром "Прима" та "Прилуки" подорожчають на 2–4 грн.

53-річна Валентина Паланюк із села Велика Офірна Фастівського району Київщини купує собі й синові "Прилуки". Пачка коштує 4,75 грн. Торік була по 1,7 грн.

— Моєї пенсії на куриво не вистачає, — каже Валентина. — Я, було, перейшла на "Приму" без фільтру. Вона тепер по 3 гривні за пачку. Але від "Прими" почали боліти легені та горло. Я повернулася до цигарок із фільтром. Мушу продавати городину, щоб купувати "Прилуки". Пачка коштує стільки ж, як три кіла кабачків із мого городу.

Зараз ви читаєте новину «Пачка цигарок "Прима" подорожчає на 2–4 гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути