— Овочі — це моя основна їжа. Отримую 980 гривень пенсії. Але цього літа жодного разу по кілограму не купувала. Морква 20 гривень коштує. Бере одну на тиждень. Ріжу кружальцями. В суп кидаю не більше п'яти штук, — говорить 69-річна Лідія Мехтієва. Купує продукти на Центральному ринку Вінниці.
Кладе на ваги морквину. Заважує на 5 грн. Лідія Степанівна просить продавця уступити 50 коп. Потім вибирає невеликий буряк, кілограм коштує 15 грн. Платить 4 грн. Торговець робить знижку — 35 коп.
— Сейчас все просят одну-две морковки, два лучка, — каже підприємець 37-річний Олександр Нечта.
— Огірки і помідори в ту ж ціну, що й торік. Дешевий кріп. Продають великими пучками по 2 гривні, — розповідає Лідія Степанівна. — Часто ходжу на базар наприкінці дня. Продавці віддають дешевше підгнилі овочі й фрукти. Шукаю тих, хто своєю городиною торгує. Вони часом і гривню спустять. А перекупщик вдавиться за 50 копійок. Зараз сиджу майже впроголодь. Замість овочів беру більше хліба.
— Всі помідори по 15 гривень? А якщо куплю 20 кілограмів, по 12 віддасте? — цікавиться чоловік років 30. Приїхав по овочі на оптовий ринок Столичний у Києві.
— Можу вступити за 13 гривень, менше ніяк, — відповідає продавець 38-річна Надія.
— Та дайте мені хоч в'їзд на ринок відбити. Тут же з кожного здирають 15 гривень, — просить чоловік. Крутить ключі від "Шевроле". Продавець погоджується на знижку.
Помідори на Столичному коштують від 15 до 28 грн, огірки — 10–15, буряки й цибуля — 15, морква — 20, картопля — 6–8. На інших базарах Києва ціни на 3–4 грн вищі.
— Цього року овочі дорожчі. Найбільше виросли в ціні морква і буряк, — говорить 28-річний Антон Єремук із Чернівецької області. Торгує на Столичному. — На початку літа більшість фермерів загнули мало не удвічі вищі ціни, ніж зараз. А потім побачили, що продажі падають, і стали опускати.
Продавці кажуть, що за два тижні овочі подешевшають.
— Помідори впадуть у ціні на 4–5 гривень. Тоді саме крупні фермерські господарства зберуть урожай. Побільшає і огірків, — розповідає 23-річний продавець Артем Фесик із Херсонщини. — Але такою, як торік, ціна не буде. Бо подорожчало пальне і хімія для обробки рослин.
— Паніку з цінами на овочі створюють перекупщики, — розповідає фермер із Херсона 66-річний Леонід Кириченко. — Моркву на полі вони закуповують по 5,5 гривні. Через засуху погано зійшли ранні сорти. А от середня і пізня морква вродять добре. Якби допустили фермерів торгувати на базари, то овочі коштували б дешевше. Ми можемо зараз возити моркву по 8 гривень. Восени, думаю, продаватимемо за троячку.
— Вже почали збирати баклажани і перець. Продаємо по 6 гривень. Кавуни почнуться з 5 серпня. Кілограм коштуватиме десь 3 гривні. Стільки ж — дині. Зараз у супермаркетах є ранні сорти. Їх вирощували в теплицях. Собівартість кілограма такого кавуна — близько 12 гривень. Помідорів буде хороший урожай. Перекупники беруть їх на полях по 5 гривень за кіло. Фермери не можуть впливати на ціни, бо не мають власних овочесховищ. Треба об'єднуватися в кооперативи й спільно будувати.
Прогнозують хороший урожай капусти. Восени коштуватиме 1–1,5 грн. Часник фермери не садять, бо невигідно. Завозять із Китаю. Через засуху в південних областях погано вродили картопля і цибуля.
— Копаємо молоду картоплю. Бульби великі, але їх мало в корчі. По дві-три штуки. Торік було вчетверо більше, — розповідає фермер 37-річний Андрій Лапаєв з Одещини. — Оптом віддаємо по 3 гривні. Хлопці фотографували цінники в Києві, що наша картошка коштує 8–15 гривень. Не вірив. Думав — фотошоп. Поїхав подивився. Питаю торговців: "У вас її хтось купує?" Кажуть, що все продають. Я картоплю сам возив би по 6 гривень.
Щоб ціни на овочі були нижчі, треба міняти систему продажів, створювати фермерські ринки. Зараз у нас купує продукцію велика фірма, що має овочесховища. Потім збуває меншим оптовикам. Ті — ще дрібнішим. На ринок овочі потрапляють через п'яті руки. І на кожному етапі є свої націнки.













Коментарі
2