четвер, 13 січня 2011 22:30

Олія дорожчає на 50 копійок за тиждень

Літр рафінованої олії у пляшках коштує 14–15 грн. Наприкінці 2010-го в супермаркетах вона була на 4 грн дешевшою.

— Піднялася закупочна ціна. Літр нерафінованої купуємо по 10,30, — каже 33-річний Микола Ліпницький, продавець ринку Урожай. — Ціна справді росте. Одного тижня — на 30 копійок, потім на 50. Но люди не стали більше купувати олії. Ніхто не робить запаси. Бо нема грошей.

На Вінницькому підприємстві "Віолія" пояснюють, що закінчили переробку дешевої української сировини і тепер закуповують дорожче насіння соняшника з-за кордону. До того ж дорожчають паливно-мастильні матеріали.

— Собівартість літра нефільтрованої у нас — 10 гривень, рафінованої — 11. До того ж олія дорожчає на світових ринках. Восени тонна коштувала 64 тисячі гривень, а зараз — 112 тисяч. Українські виробники зацікавлені продавати її подорожче, на експорт, — пояснює 34-річний Ігор Гадомський, комерційний директор.

61-річний Василь Борозенський із села Щорсівка Генічеського району Херсонської області удома жене олію на продаж. Вважає, великі виробники просто завищують ціни:

— Порахуймо. Мішок зернят на днях брав по 250 гривень. Із нього виходить 32 літри олії. Літр нерафінованої обходиться мені у 8 гривень. Хоча в мене продуктивність низька, бо прес ручний. Розмови про дорогий бензин — теж байки. У Херсоні всі заводи працюють на газу.

Зараз ви читаєте новину «Олія дорожчає на 50 копійок за тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути