четвер, 11 листопада 2010 20:02

Новий вид опалення учетверо економніший за газовий котел

Новий вид опалення учетверо економніший за газовий котел

У місцевостях, де не прокладений газ, будинок можна опалювати тепловим насосом.

— На ділянці біля дому вкопують теплообмінники — труби, наповнені незамерзаючою рідиною. Її виготовляють на основі етиленгліколю або пропіленгліколю. Ці труби заглиблені у ґрунт на 5–7 метрів. Узимку там завжди зберігається стала температура, 5–7 градусів тепла. Електричний насос прокачує теплообмінник по трубах, збирає підземне тепло і подає в будинок. Це наче холодильник навиворіт. У приміщенні стоїть електрокотел. Він ще трохи підігріває теплообмінник і подає його в систему опалення, — пояснює Олександр Кирпіченков, 24 роки.

Він працює у фірмі "Екотепло" на столичній вул. Дегтярівській. Продає теплові насоси. Найдешевші системи китайського виробництва. Коштують 96 тис. грн.

Витрати на електроенергію мінімальні. Клієнтів помітно побільшало цього року, після подорожчання газу, запевняє. Витрати на прокладку залежать від вартості буріння ґрунту.

В "Екотепло" прорахували окупність теплового насоса. Вважають, що за рік жителі сучасного двоповерхового будинку на 200 кв. м витрачають на опалення 6 тис. куб. м газу, на 6,5 тис. грн. А тепловий насос, встановлений замість газового котла, витратить  електроенергії на 1,8 тис. грн.

При теперішніх тарифах термін окупності теплового насоса - близько 20 років. Проте газ дорожчає значно швидше за електрику. В європейських країнах житло рідко опалюють газом.

В Європі теплові насоси поширені. Там діють "зелені" тарифи. Якщо в будинку встановлений тепловий насос чи сонячний водонагрівач, господарю подають електрику за нижчим тарифом.

Зараз ви читаєте новину «Новий вид опалення учетверо економніший за газовий котел». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути