середа, 26 серпня 2009 18:26

Наші студенти навчаються за кордоном

Автор: фото з особистого архіву Анатолія Кузнєцова
  20-річний киянин Анатолій Кузнєцов цього літа вступив до університету Тюбінгена в Німеччині. Перед тим закінчив два курси в українському вузі. Приватній фірмі заплатив за влаштування 400 євро. Ще 150 віддав за нотаріально завірені переклади своїх документ
20-річний киянин Анатолій Кузнєцов цього літа вступив до університету Тюбінгена в Німеччині. Перед тим закінчив два курси в українському вузі. Приватній фірмі заплатив за влаштування 400 євро. Ще 150 віддав за нотаріально завірені переклади своїх документ

Киянка Світлана Нактініс, 18 років, торік вступила до Інституту підприємництва в чеському місті Острава.

— Я збиралася вступати до державного вузу в Чехії, там навчання безплатне. Але не вистачило знань чеської мови. Її треба знати досконало, — пояснює. — Провчилася рік на платних курсах, щоб вивчити чеську. Цієї осені переведуся до державного Празького економічного університету.

Документи на навчання оформляла у харківській фірмі "Гольфстрім". Там відкрили візу, забронювали місце в гуртожитку та влаштували на мовні курси. Щоб отримати візу, студенту-іноземцю потрібна довідка, що він має на рахунку 3 тис. євро. Фірмі-посереднику Світлана заплатила 600 євро. Семестр у чеському вузі коштує 800 євро.

Студенти-українці вечорами підробляють у місцевих барах офіціантами, лагодять комп"ютери, доглядають за дітьми. За місяць заробляють 300 євро, розповідає Світлана. Вона живе в гуртожитку.

— В Остраві вистачить 250 євро на місяць, щоб прожити. У Празі ціни вищі. Витрачаю 350 євро.

Львів"янка 21-річна Ніна Мотузенко два роки навчається у Великій Британії. Ходить до коледжу, випускників якого потім зараховують до Кембриджського університету. Ніна хоче стати інженером-хіміком. Вступала самостійно. За рік послала заявку до централізованого державного офісу Англії — UCAS Universities and Colleges Admissions Service. Удома щодня ходила на курси англійської. Складала іспит на знання мови.

У Швеції вища освіта взагалі безплатна

— Починати навчання з коледжу дешевше, — розповідає. — Пізніше спробую вступити до університету. Паралельно можу працювати за спеціальністю, отриманою в коледжі.

У коледжі платить 4 тис. фунтів стерлінгів за рік. Ще 1 тис. треба було дати на "фінансову підтримку коледжу".

— Живу не в гуртожитку, а студентській резиденції, — усміхається Ніна. — Це щось на кшталт наших малосімейок. Плачу 50 фунтів на місяць. На їжу, одяг за місяць іде 250 фунтів. Грішми допомагають батьки. У них власний бізнес у Львівській області.

Ніна не хоче повертатися в Україну. Залишиться в Британії. Там хіміки заробляють від 2 до 4 тис. фунтів стерлінгів на місяць. Це $3,5–6 тис.

Часто навчатися за кордоном обходиться дешевше, ніж в Україні. Із дипломом тамтешнього вузу можна залишитися в Європі. Улаштуватися туди на навчання нескладно, запевняють фірми-посередники. Заробляють випускники значно більше, ніж на батьківщині.

— За останній рік кількість студентів, які хочуть навчатися за кордоном, збільшилася на 10 відсотків. Більшість українських вузів значно підвищили оплату за навчання, а в іноземних — вона незмінна, — каже 24-річна Світлана Черкашина, керівник компанії "Гольфстрім" на пл. Конституції, 1 в Харкові.

Вона влаштовує на навчання в Європу та США. Вступникам допомагають оформляти документи, ведуть переговори з вузом.

— У Чехії, Німеччині чимало державних вузів. Там навчають наших студентів безплатно. Ще й стипендію дають. В Австрії державні університети відшкодовують українцям половину вартості навчання. А в Швеції вища освіта взагалі безплатна, — розповідає Світлана. — Матеріальна база закордонних вузів не йде ні в яке порівняння з нашими. Приміром, студенти з Чехії проходять практику на підприємствах Німеччини та США. Інші країни зацікавлені в наших студентах.

Фірми-посередники беруть за послуги 540–1000 євро залежно від обраної країни. Подавати документи треба за півроку-рік перед вступом до іноземних навчальних закладів.

Зараз ви читаєте новину «Наші студенти навчаються за кордоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути