вівторок, 31 січня 2012 06:00

На роботодавця накладуть штраф за погрози

На нашій фабриці скорочують людей. Мені сказали написати заяву за власним бажанням. Але якщо я напишу, то не отримаю вихідної допомоги. А якщо мене звільнять за скороченням штату, то повинні дати. На нас тиснуть. Як мені добитися, щоб мене звільнили за скороченням штату? Я боюся, що можуть приписати якусь іншу статтю, наприклад прогул.

Запитує Оксана з м. Шпола Черкаської області.

Відповідає Олександр Кротенко, 26 років, адвокат, радник юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" у Києві:

— Працівник, якого приймали на роботу згідно з наказом або контрактом, при скороченні має право на вихідну допомогу в розмірі однієї середньомісячної зарплати. Вона може бути й більшою, якщо це передбачено колективним договором вашої профспілки із роботодавцем. Також звільнені за скороченням штату отримують допомогу по безробіттю в більшому розмірі. Можуть оформити пенсію достроково, якщо до настання пенсійного віку залишилося півтора року. Однак це можливо лише, якщо в наказі вказано, що працівника звільняють за скороченням штату відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю.

Справді буває, що на працівника тиснуть, щоб писав заяву "за власним бажанням". Але не керівник підприємства, а головбух, керівник відділу чи кадровик. Такий тиск — незаконний. Згідно зі статтею 43 Конституції, кожен має право на працю, що включає й право на вибір місця роботи. Усні вимоги варто зафіксувати на диктофон. Проте якщо такий тиск здійснюють не роботодавець, а його менеджери, законних методів впливу — обмаль. Поскаржтеся у профком. Напишіть заяву в районну державну інспекцію праці з вимогою скласти припис про усунення порушення вимог законодавства про працю відповідно до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Їхня перевірка стримає ваше керівництво. Роботодавця можуть і оштрафувати на 850-1700 гривень.

Якщо до вас застосовують фізичну силу, погрожують розправою абощо, тоді пишіть скаргу в прокуратуру. Додайте до скарги аудіозаписи усних погроз.

Зараз ви читаєте новину «На роботодавця накладуть штраф за погрози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути