
На молоко другого ґатунку пропонують установити мінімальну закупівельну ціну 4 грн/кг. Це молоко, яке приймають у населення. У першому читанні за такий закон проголосували 227 народних депутатів.
— Зараз за нього платять 2,5 гривні, — каже 45-річний Василь Вінтоняк, директор компанії "Інфагро". — Всього є чотири ґатунки — екстра, вищий, перший і другий. Найякісніший продукт — перші два. Їх виробляють фермерські господарства. Заводи скуповують по 4,9–5,3 гривні. У магазинах продають молоко першого і вищого ґатунку. Екстру використовують для сметани, йогуртів, сирів.
Молока другого ґатунку — 35 відсотків усього, що збирають заводи. Його не пастеризують і не продають розфасованим, бо не відповідає нормам. Доводити його до нормального стану — дорого. На очищення й регулювання жирності кожного літра треба витратити додатково 2 гривні. Тому зазвичай роблять із нього сухе молоко, експортують у країни Африки та Близького Сходу.
Чому молоко другого ґатунку таке неякісне?
— Бо немає належного контролю, — каже Василь Вінтоняк. —В Україні значно більше молокозаводів, ніж у Польщі. Всім треба сировина. Оскільки якісної бракує, заводи скуповують мало не все, що є на ринку. Багато селян здають молоко, розведене водою або прокисле. Якщо за якістю не підходить одному заводу, то візьме другий. Взагалі такого поняття, як молоко другого ґатунку, в більшості країн немає. У нас це соціальне питання, бо багато селян виживають за рахунок корів.
Що зміниться, якщо мінімальну закупівельну ціну підвищать?
— Другий ґатунок купуватимуть по 4 гривні у двох випадках — якщо виробництво молока скоротиться на 10 відсотків і виробники відчуватимуть дефіцит. Або коли гривня знеціниться ще на 50 відсотків. Ніхто так багато не платитиме за неякісний продукт. Заводи перестануть напряму купувати в населення. Працюватимуть через посередників. А ті пропонуватимуть не більш як 2,3–2,5 гривні за літр.
В яких областях приймають молоко найдешевше і найдорожче?
— Дешево купують у Закарпатській, Львівській, Волинській областях. Там мало молокозаводів, тож і попит нижчий. Якісне молоко виробляють у Київській, Черкаській, Полтавській, Чернігівській областях. Тут зосереджено багато молокозаводів і фермерських господарств. У цих регіонах здають найбільше молока екстра й вищого ґатунків. У південних областях більше другого й першого. Але його скуповують по 3,3–3,8 гривні. Взимку було понад 4 гривні. Продають у Крим. Там дефіцит молока, тому готові платити більше.
Скільки наші заводи переробляють молока?
— За рік — 4 мільйони тонн. Один мільйон іде на кефір, ряжанку, творожну продукцію. 1,3 мільйона — на сир і сирні продукти. 300 тисяч — на згущенку. 1,4 мільйона тонн переробляють на сухе молоко та козеїн, з якого виготовляють масло.
Чому в магазинах молоко коштує у чотири-п'ять разів дорожче?
— Для розфасованого використовують сировину першого і вищого ґатунку. Скуповують по 4,8–5,3 гривні. Додаються витрати на доставку, очищення, регулювання жирності, пакування у плівку чи пляшки. Плюс — націнка підприємства. Оптом заводи продають молоко по 8,5–9 гривень. Решта — магазинна накрутка (у магазинах молоко коштує 12–15 грн/л. — "ГПУ").
Які закупівельні ціни за кордоном?
— Молоко першого й вищого ґатунків у Польщі приймають по 20 євроцентів — 5 гривень. Приблизно такими є світові ціни — найнижчі за останні шість років. Вони залежать від обсягів виробництва. Найбільшим виробником молока у світі є Нова Зеландія. Худобу там випасають на луках. Як тільки починається посуха, їхні виробники повідомляють, що молоко дорожчатиме на 10 відсотків. В інших країнах теж піднімають ціни до цього рівня.
70 літрів молока за рік випиває в середньому кожен українець, порахували в Держкомстаті.
Скільки має коштувати літр молока?
Володимир Григорук, 50 років, голова села Березолуки Рожищенського району на Волині:
— 4–5 гривень. Солярка подорожчала удвічі. Через це сіно зросло в ціні до 3 тисяч гривень за тонну. На чотири села, що входять до сільської ради, є 327 корів. Найбільше тримають сім. У мене дві корови. Холодильних установок для молока немає ні в кого. Все одно завод не купить молоко дорожче, ніж другим сортом. У нас у селі приймають чотири молокозаводи. Ціна однакова — 2,2 гривні.
Володимир Лощина, 56 років, фермер із села Максимівка Ічнянського району на Чернігівщині:
— По 5 гривень — нормально. Тоді б я беушний польський холодильник купив на тонну молока. Він коштує 40 тисяч гривень. Молоко було б якісніше. Зараз охолоджуємо проточною водою зі свердловини. Але з холодильником — надійніше. Через курс долара вдвічі подорожчала солярка, втричі — деталі для трактора й агрегатів. Молоко здаємо по 3,3. Сім'єю обробляємо 20 гектарів землі, тримаємо 23 корови.
Оксана Мельник, 38 років, жителька села Попелак Новотроїцького району на Херсонщині:
— У нас молоко закуповують по 3 гривні. Можна продати дорожче на базарі, але їздити далеко. До нашого райцентру — 30 кілометрів, сусіднього — 70. Тримаю двох корів. Тонна сіна коштує 2200. На одну корову треба три тонни на зиму. Плюс інші розходи: вода, електроенергія. І труд селянський має щось коштувати. Треба платити за молоко не менше 5 гривень.
Коментарі