пʼятниця, 12 жовтня 2012 06:15

Киянки народжують у райцентрах

Свого первістка киянка Аліна Волкова народжувала навесні в Овручі Житомирської області.

— Подруги розповідали про київські пологові будинки. Є палати на чотири-шість ліжок. Митися треба в душовій на коридорі. Одна подруга побоялась лягати в загальну, домовилась про окрему палату. Платила лікарю 10 тисяч гривень. Якщо треба робити кесарів розтин, треба додати ще 5 тисяч, — розповідає Аліна Волкова, 29 років. — Із лікарями не торгуються. Назвали ціну — треба платити, щоб нормально розродитися.

Найдорожче у приватній клініці "Ісіда" — близько 50 тис. грн. Аліна дізналася розцінки у містах-мільйонниках. Іногородніх вагітних покладуть в окрему палату, приймуть пологи за 6-10 тис. грн.

— На форумах в інтернеті хвалять роддом у Житомирі. Пишуть, що найкращий в Україні. Там окрема палата й пологи в окремому родзалі обійдуться в 4 тисячі. Моя тітка, яка живе в райцентрі Овруч на Житомирщині, нарадила їхній пологовий. Її сусід працює там лікарем. Я в нього народжувала. Раптом що — я одразу дзвонила йому на мобільний.

Аліна заплатила благодійний внесок. Окремо — лікарю, акушерам, анестезіологу й санітаркам. На все витратила близько 2 тис. грн.

Киянки народжують і в райцентрі Літин на Вінниччині, розповідає 30-річна Леся Самощук. Вона з Вінниці, але народжувала в Літині. Із киянкою Світланою лежала в одній  палаті. Сусід привіз Світлану машиною з Києва, потім назад.

У Літинському пологовому палати на одне-два місця. Усе нове — пластикові вікна, двері. На підлозі лінолеум. Душові кабіни є в кожній палаті. Тепла вода постійно. Навпроти ліжка телевізор. На пеленальному столику стоїть електрочайник. Ще є кондиціонер та електричний камін. Ліжко породіллі й дитяче — з ортопедичними матрацами. Можна підняти спинку у сидяче положення. Постіль нова.

— Доня лежала зі мною в палаті. У нас санітарка прибирала два рази на день. Я її просила випрали дитячий одяг, бо мала зригнула. За годину все зробила. У мене були природні пологи. А біля жінок після кесаревого санітарки сиділи постійно. Всі дівчата хвалили цей пологовий. Зі мною санітарочка сиділа кожен день по годині. Помагала розминати груди. Бо як почало прибувати молоко, вони зробилися, як камінці. Я не могла до них торкнутися. Помагала пеленати, погодувати, — згадує Леся Самощук.

Пологи в райцентрі обійшлися їй у 1,6 тис. грн. Лікарю й акушерові заплатила по 200 грн. По 100 — педіатру й санітарці. Решта — благодійний внесок пологовому будинку і плата за перебування в палаті.

— Моя знайома народжувала в першому пологовому Вінниці. Там теплої води не було. Душ несправний. Гріли воду чайником і обливалися. Знайома три дні витиралася вологими серветками. В палаті смерділо. Одна з жінок на прокладках економила. В палаті лежали четверо. Поряд — наші діти в ліжечках. Тільки одне починає плакати, інші одразу підхоплюють. Ліжка пружинні, прогиналися. Спина від такого дуже болить. Правда, ця знайома нікому нічого не платила.

50

тисяч гривень коштують пологи у київській приватній клініці "Ісіда"

 

Після пологів подадуть вино й цигарку

Сергій Бакшеєв, акушер-гінеколог з столичного пологового будинку №3, веде власний блог в інтернеті. Описує умови, які замовляють віп-породіллі:

— Це має індивідуальний пологовий зал, де може бути присутній чоловік та акушерки. Вмикають заспокійливу музику. Застосовують аромотерапію. Якщо є бажання, можна викурити сигарету. Після пологів можна випити келих вина у колі сім'ї, акушера-гінеколога та акушерки. Це концепція англійського акушерства. Замість місцевої анестезії просять гіпноз або спинномозкове знеболювання.

Витрати сягають 15 тис. грн. Третина йде на медикаменти, стільки ж за перебування та обслуговування. Решта — подяка медперсоналу.

 

Зараз ви читаєте новину «Киянки народжують у райцентрах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути