Ексклюзиви
вівторок, 22 вересня 2009 18:40

Кілограм яблук по 35 копійок закуповують консервні заводи

Щоб здати яблука, підприємець Олексій Гама, 27 років, добу ночував у кабіні вантажівки.

Вісім машин пригнав на переробний завод у Мамаївцях Кіцманського району Чернівецької області.

— Перед ворітьми заводу черга була — машин сто. Тепер чекаю, коли розрахуються за урожай. Завод затримує виплати. Сказали чекати, доки із заводом розрахуються торговельні мережі, — скаржиться Олексій. — Гроші обіцяють нібито на початку жовтня.

Переробники багатьох областей дають 35–40 коп. за 1 кг яблук. Хоча торік приймали їх по 70 коп.

За 20-тонний причіп яблук фермер отримає 7 тис. грн. Із них 3 тис. треба заплатити робітникам, більше 2 тис. — за транспорт, отрутохімікати та добрива.

По 1 грн за кг приймають яблука на переробку на оптовому ринку в селі Великі Копані Цюрупинського району Херсонщини.

Гроші платять одразу. Ціна тримається два тижні. Однак везти туди фрукти із заходу та півночі України невигідно. Витрати на дорогу "з"їдають" увесь навар, кажуть фермери. Щоб окупити витрати, треба збувати урожай хоча б по 1,8 грн/кг.

На київському оптовому ринку Фермер неподалік житломасиву Вигурівщина-Троєщина ціни вищі. Яблука віддають по 4–6 грн/кг. Імпортні — по 10. Такі ж ціни на базарах.

Завод обіцяє розрахуватися в жовтні

Фермер Валентин Голубенко, 44 роки, із Носівського району Чернігівщини продає на столичному оптовому ринку осінні яблука сортів Макінтош, Айдаред і Слава переможцю. Кілограм — по 5 грн.

— Перекупники хотіли скупити все по півтори гривні, а я просив на гривню більше. Не домовилися. Торгую на ринку сам. За три дні продав 200 кіло. Якщо вирахувати витрати на дорогу і плату за місце на базарі, виходить, що на кілограмі маю 3 гривні чистого прибутку, — рахує Валентин.


Урожай із колгоспного саду виносять на автотрасу


Жителі села Мрія, західного передмістя Києва, продають урожай на автотрасі. Яблука збирають у старому колгоспному саду за їхніми городами. 10-літрове відро віддають водіям за 20 грн. Киянин Степан Сергєєв, 35 років, раніше купував ці фрукти.

— Якось один мужик пробовкався, звідки товар тягає. То я вже сам заготовляю яблука, без посередників, — сміється Сергєєв. — Насипаю повний багажник, ще й на задні сидіння зо два мішки кладу. — Удома душимо сік. Закрутили 10 трилітрових банок.

Осінні сорти подешевшають на гривню

— Урожай яблук, порівняно з минулим роком, менший, — каже директор київського підприємства "Агрооптпостач" Артем Ширін, 32 роки. — Однак усе одно врожай в Україні більший за потреби. Споживання соку зменшилося вдвічі. Через це переробні підприємства досі не можуть збути продукцію, вироблену з торішнього врожаю. Продавати за кордон теж невигідно: на світовому ринку накопичилися запаси яблучного концентрату. Його вартість упала на третину — до 600 євро за тонну. Наразі єдиний канал збуту — оптові ринки. А вони зараз і так перенасичені цим товаром. Думаю, до грудня ціни на яблука знизяться на гривню-півтори. Осінні яблука швидко втрачають смак і вигляд. Продавці поспішатимуть збути їх.

Зростання цін на витривалі зимові сорти почнеться після Нового року.

Зараз ви читаєте новину «Кілограм яблук по 35 копійок закуповують консервні заводи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути