четвер, 24 листопада 2011 05:15

Інвалідам дають одноразову допомогу

"Я — пенсіонер, інвалід першої групи. Паралізований після інсульту. У довідці МСЕК вказано, що я потребую стороннього догляду. За це повинні доплачувати. Проте мою колишню жінку не хочуть оформляти як доглядальницю, бо вона пенсіонерка. Отримую 887 гривень пенсії та 50 гривень — від соцзабезу. Скільки мені повинні платити?"

Запитує Володимир Кроль із міста Березне Рівненщини.

Відповідає адвокат, радник київської юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" Олександр Кротенко, 26 років:

— У вашому випадку розмір пенсії за інвалідністю становить 100 відсотків пенсії за віком, відповідно до закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-IV від 9 серпня 2003 року. Її мінімальний розмір дорівнює прожитковому мінімуму для непрацездатної особи, тобто 784 гривням.

Щоб збільшити розмір пенсії, напишіть заяву про перерахунок у районне управління Пенсійного фонду. Там зобов'язані підібрати для обрахунку такі роки праці, з якими розмір виплат буде найвищий.

Ви маєте право звернутися з письмовою заявою до голови райдержадміністрації з проханням надати одноразову матеріальну допомогу. Відповідь має надійти протягом 30 днів, згідно зі статтею 15 закону "Про звернення громадян".

Управління соцзахисту може виплачувати надбавку за догляд лише в разі, якщо ваш доглядальник ніде не працює та не досяг пенсійного віку. Проте за ці ж послуги всі особи, у тому числі пенсійного віку, мають право отримувати компенсацію на соціальні послуги. Її розмір орієнтовно складає 120 гривень на місяць. Це передбачено постановою Кабміну №558 від 29 квітня 2004 року. Ви також можете написати заяву в територіальний центр обслуговування одиноких громадян, щоб призначили соціального працівника. Такі центри працюють при районних соцзабезах.

Зараз ви читаєте новину «Інвалідам дають одноразову допомогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути