вівторок, 17 березня 2015 05:30

"Дали 500 гривень, попробую вкластися, братиму українські ліки"

Автор: підготувала Ольга ШВЕД
 

— Дайте мені ліки від серця, пластиночку. Скілько вони зараз? 80 гривень? Я за 50 минулого тижня брала. А півпластинки можна? — запитує жінка у червоному вицвілому береті працівницю аптеки "Знахар" неподалік львівського Оперного театру.

Вона відмовляється розрізати. До віконця нахиляється пенсіонерка.

— Мені тоже треба такі, беріть, скинемося, — виймає з гаманця дві двадцятки. Фармацевт розрізає пластинку з 10 таблеток навпіл. До каси стоїть черга. Літній жінці в шубі стає погано, двоє дівчат виводять її на вулицю.

— Стояла півгодини, от і запаморочилося, — махає рукою перед обличчям. — Домашні цілий список дали купити. Усі на лікарствах — у внучки бронхіт, дочка має грип, зять спину потягнув. А чоловік — гіпертонік. Дали 500 гривень, попробую вкластися, братиму українські ліки. Я теж хворію, але на собі економлю — тільки аскорбінки куплю.

— 3 метри марлі стерильної, п'ять банок йоду, етиловий спирт — тоже п'ять, зеленки, анальгіну 10 пачок, цитрамону 10, — диктує по списку сивий чоловік. Фармацевт складає препарати в пакет.

— Ви хлопцям на фронт? — запитують позаду.

— Собі запаси роблю, — виймає гаманець.

Вагітна 29-річна Ольга Руденко платить 1040 грн за вітаміни і ­таблетки.

— Вистачить на місяць. У лютому за ці ж медикаменти віддала до 700 гривень. Спитаю лікаря, чи можна відмінити якийсь препарат, бо не потягну таку суму ще три місяці. Вже беру з тих грошей, що відклала на пологи.

Останньою в чергу стає Ірина Коць, 39 років.

— У решті аптек — менше людей, но там захмарні ціни. Я по Городоцькій (найдовша львівська вулиця. — "ГПУ") зайшла у п'ять чи шість. Шукаю німецькі очні краплі для мами, у неї глаукома. Раніше брала за 80–90 гривень, зараз дешевше 300 не бачила. Може, тут хоч пару гривень ­зекономлю.

— Такого бардаку, як в Україні з цінами на ліки, немає ніде у Європі, — каже 55-річна Неля Бик, виконавчий директор Галицької фармацевтичної асоціації. — У Польщі держава контролює вартість — від виробника до кінцевої точки збуту. Торік у нас працював пілотний проект щодо регулювання вартості препаратів для гіпертоніків, ціни вдавалося стримувати. Через курс долара імпортні ліки подорожчали на 60–80 відсотків. Українські фармацевтичні компанії підвищили вартість на кілька гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Дали 500 гривень, попробую вкластися, братиму українські ліки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути