пʼятниця, 19 жовтня 2012 07:45

Чоловік вирощує гриби в підвалі багатоповерхівки

У підвалі своєї багатоповерхівки в райцентрі Дрогобич Львівської області 61-річний Василь Піхоцький вирощує гливи. Зайняв дві кімнатки на 22 кв. м.

— Мені порадив зять. Він родом із Донеччини. Там багато людей так заробляють. Є попит, а крупних підприємств із вирощування глив мало. Спочатку я ростив шампіньйони. Але на гливи менші затрати, хворіють рідше. Та й на смак кращі — схожі на білі гриби, корисніші за печериці. Білків — майже стільки як у м'ясі, а фосфору — як у рибі чи молоці. Вирощені в домашніх умовах готувати простіше. Їх не треба чистити від піску, відварювати по кілька разів, як лісові. Треба тільки обрізати затверділі ніжки і сполоснути водою. Варяться, смажаться за 15-20 хвилин. Жінка з них відбивні готує, — розповідає Василь Михайлович.

Садить гливи у квітні та травні. Збирає врожай до грудня.

Гриби ростуть у субстраті. Для нього Василь Піхоцький купує по селах житню та пшеничну солому. Там же подрібнює її на січкарні, змішує в однакових пропорціях. Суміш кип'ятить в окропі 20 хв. Готує в 20-літровій виварці на кухні. Додає трохи марганцівки та заливає водою. Охолодивши січку, висипає в цупкі целофанові мішки на 20 л. Насипавши шар січки, пересипає шаром міцелію — грибниць глив. Купує в насіннєвих магазинах по 18-20 грн/л. На мішок січки витрачає 1,5 л.

— Щовесни готую із 50 таких мішків. Перед посадкою грибів стіни, стелю та підлогу мию хлоркою і білю вапном для дезінфекції. Потім підвішую мішки до стелі на мотузку. Уздовж стелі я поприварював металеві труби. До них і підв'язую. Відстань між мішками має бути 30-40 сантиметрів один від одного. На поверхні мішків у шахматному порядку ножем проколюю невеликі отвори.

За кілька днів суміш у мішках повністю біліє. Василь Піхоцький через день обприскує мішки водою. Слідкує, щоб вологість повітря була близько 70%. Для цього поставив у підвалі психрометр. Кілька разів на тиждень провітрює підвал. Постійно вмикає світло. Перший урожай з'являється за тиждень. Грона грибів проростають у прорізи мішків.

— Гливи одразу треба зрізати, не перетримувати. Бо стають жорсткішими, втрачають смак. Другий раз зрізаю гриби через два тижні. З одного мішка вдається зібрати до чотирьох урожаїв, до 10 кіло глив. Через два місяці знову готую суміш.

Василь Піхоцький збуває гливи оптом по 10-12 грн/кг на ринок Дрогобича. Торговці перепродають їх по 16-18 грн/кг. Також вивозить електричкою у Трускавець і Стрий. Пакує гриби в картонні ящики. На субстрат, грибниці, електрику, мішки витрачає близько 6 тис. грн. Заробляє до 15 тис. грн на рік.

Зараз ви читаєте новину «Чоловік вирощує гриби в підвалі багатоповерхівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути