вівторок, 14 лютого 2012 07:45

250 тисяч гривень втратив у кредитних спілках Микола Бєляєв

Уранці 2 лютого Національний банк у столиці пікетували вкладники кредитних спілок.

— 2008-го я продав квартиру своєї матері, — розповідає киянин Микола Бєляєв, 75 років. — Поклав гроші у сім кредитних спілок. Спершу вони не нарахували відсотки. Потім поміняли адреси або й зовсім розвалилися. Я вкладав гроші, щоб не тримати під подушкою. І втратив у кредитних спілках 250 тисяч гривень.

Називає установи куди вкладав. Зокрема, "Український кредитний альянс", "Українська кредитно-фінансова група", "13 зарплата", "Кінгз кепітал". Киянин Ігор Онищенко, 74 роки, тримає у руках синю книжку вкладника "Української фінансової спілки".

— У мене 150 тисяч вкрали. Ми з дружиною хотіли придбати двокімнатну квартиру, бо в однокімнатці нам із дітьми тісно. Я продав гараж, машину, будинок у Київській області. Заніс у кредитну спілку 2008-го. Бо там обіцяли дохід 25 відсотків річних. Грошей не віддали. До приміщення спілки не пускала охорона.

В Україні зареєстровані 432 кредитні спілки, за даними Всеукраїнської асоціації кредитних спілок. Мають на рахунках 2,5 млрд грн. У них понад 1 млн членів. З них 3 тис. поскаржилися на свої кредитівки торік. Контролювати діяльність цих фінустанов має Держфінпослуг.

— Процедура відкриття кредитної спілки дуже проста. Цим користуються шахраї, — говорить 32-річний Анатолій Соболевський із громадської організації "Захист прав споживачів фінансових послуг". — Перші півроку виплачують високі відсотки. А потім зникають із грошима своїх членів.

Приміром, щоб відкрити банк, потрібен статутний капітал, своє приміщення, майно, активи. Треба пройти багато перевірок. Банки мають бути учасниками Фонду гарантування вкладів. У разі банкрутства звідти виплачують відшкодування вкладникам. У кредитних спілках такого не потрібно. Достатньо зібрати 50 осіб на установчі збори і пройти реєстрацію. Це все. Майна кредитні спілки зазвичай не мають, приміщення орендують. Національна асоціація кредитних спілок України під офіс знімає квартиру в  житловій багатоповерхівці на Шулявці. Тому зникнути їм не проблема. Можуть піти й законним шляхом, через банкрутство. Вкладникам ніхто нічого не поверне. Бо фонду гарантування вкладів немає. У кредитній спілці гроші вкладають на розсуд директора. Наприклад, 2009 року директор "Української кредитно-фінансової групи" роздавав гроші агітаторам Партії регіонів на майдані Незалежності.

Кредитні спілки можуть працювати нормально за умови, що в неї входять добре знайомі люди. Наприклад, працівники одного підприємства. Тоді є взаємний контроль. Ніхто не зможе видати сумнівний кредит. У інших випадках тримати гроші в банках надійніше. Дохідність вкладів тепер така сама, як у кредитівках.

Зараз ви читаєте новину «250 тисяч гривень втратив у кредитних спілках Микола Бєляєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути