пʼятниця, 07 червня 2013 05:45

12 гривень податку планують брати з українських туристів

Із громадян, які їдуть відпочивати за кордон, планують стягувати податок. Про це на закритому засіданні уряду в понеділок сказала Олена Шаповалова, голова Держагентства з питань туризму та курортів.

Податок не залежатиме від відстані до країни, вартості путівки. Усі платитимуть однаково — 11,9 грн. Це 1% мінімальної зарплати 1190 грн.

— Наші громадяни ще сплачують у іноземних готелях туристичний податок. Це 1 відсоток вартості номера, консульський збір і послуги візового центру — 35-80 євро, — каже директор столичної турфірми "Астрея" Ірина Пасічнік, 40 років. — У разі запровадження податку постраждають студенти. Вони замовляють найбільше дешевих путівок. Їздять за 90-100 євро на вихідні до Польщі, Австрії, Чехії. Заможні  люди не платитимуть нового податку. Вони мають за кордоном маєтки й літають туди щомісяця без путівок. Бо для них це не турподорож, а переліт додому.

На  новому податку держава за рік планує зібрати 16,8 млн грн. Обіцяє витратити їх на розвиток туризму.

— У Криму та на Західній Україні справді не вистачає коштів на хороші дороги, тротуари та розвинену інфраструктуру. Але головною причиною проблем турбізнесу є слабкий сервіс — місцеві жителі гроші з туристів гребуть, а ставляться до них непривітно.

Стягнення, скоріше за все, не запровадять, гадає Ірина Пасічнік.

— Більшість депутатів за нього не проголосують. Комусь треба буде звіряти інформацію про туристів із кількістю квитанцій про оплату податку, контролювати цей процес. Тобто заради цих 12 гривень потрібно відкривати ще один відділ у кожній міській податковій інспекції або в Держагентстві. А це додаткові витрати із бюджету.

Торік відпочивати за кордон їздили 1,5 млн українців, повідомляють в Асоціації лідерів туристичного бізнесу.

Зараз ви читаєте новину «12 гривень податку планують брати з українських туристів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути