Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2010 20:04

10 років не платить за квартиру Тетяна Монтян

Автор: фото з сайта ura-inform.com
  Адвокат Тетяна Монтян: ”Із жеками варто судитися і вимагати повного переліку витрат на утримання будинку”
Адвокат Тетяна Монтян: ”Із жеками варто судитися і вимагати повного переліку витрат на утримання будинку”

"Двір та під"їзд прибирають погано. Ми з сусідами самі по черзі прибираємо на сходах. Послуги, за які нараховують плату, я не отримую. Тоді чому квартплата постійно зростає? І чому я маю за це платити?" — розмірковує столичний адвокат Тетяна Монтян, 37 років.

Вона живе у чотирикімнатній квартирі у столичній Дарниці. Перестала платити за комунальні послуги 10 років тому. Бо вони нараховуються непрозоро, без обґрунтування, каже правник. Комунальники не раз подавали на Тетяну до суду.

— На суді я вимагаю, щоб жек надав список виконаних послуг. Вони ведуть таку бухгалтерію. Але чомусь вважають її комерційною таємницею і відмовляються надавати дані. Хоча повинні надавати за першою вимогою. Кажу: "Покажіть договір зі сміттєзбиральною організацією". По ньому я маю вирахувати, скільки я маю сплатити за вивіз відходів, — розповідає Монтян.

Плату за опалення жеки рахують у квадратних метрах. Хоча має бути в гігакалоріях. Якщо рахувати правильно, виявляється, що тариф завищений вшестеро. Питаю на суді: "Скільки гігакалорій витратив саме мій будинок? І скільки припадає на мою квартиру? Дайте мені хоч якісь докази". Але на суді представник тепломережі не може відповісти, скільки теплової енергії подано, скажімо, за місяць. На наступне судове засідання комунальники просто не приходять.

А вода чого постійно дорожчає? Невже стало менше річок, чи вигадали нові суперфільтри? Що, труби роблять із золота? Ні, я сама мушу ставити вдома фільтри. Бо вода дуже поганої якості. Тобто сама виконую роботу комунальників.

На суді випливають цікаві речі. Наприклад, бойлер, який у спільній власності будинку і жеку, використовує якась "ліва" фірма. І вона виставляє рахунки мешканцям будинку. Зазвичай після озвучення таких фактів жек заминає справу.

Жеки беруть плату за чистку дворових туалетів. Ви десь бачили ці вбиральні у Києві?

Судитися з жеками варто, — переконує адвокат. — Треба вимагати від установи повного переліку витрат на утримання кожного окремого будинку. Так передбачено постановою Кабміну N560 від 12 липня 2005 року. Слід вимагати розшифровки за всіма 26 видами можливих послуг.

Часто у списку з"являється така послуга, як чистка дворових туалетів. Ви десь у Києві бачили ці вбиральні? — сміється Тетяна.

Вона не сплачує квартплату 10 років. А жек може стягнути борг не більше, як за три роки. Такий строк позовної давності. Поки що такого присуду киянка не отримувала.

Зараз ви читаєте новину «10 років не платить за квартиру Тетяна Монтян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути