четвер, 13 серпня 2009 18:02

Золочівський замок реставрували 25 років

Відкриття Великого палацу Золочівського замку на Львівщині відбулося минулої неділі. Тут розташувалася експозиція Львівської галереї мистецтв.

— Отримали замок у підпорядкування 25 років тому, — згадує директор галереї Борис Возницький, 83 роки. — До цього тут була тюрма. Палац перебував у занедбаному стані. Ніхто не хотів братися за відновлення. Нам спершу допомагала українська діаспора в Канаді, потім — народний депутат Петро Писарчук.

— Тепер тут можна буде проводити державні прийоми на найвищому рівні, — зауважує  на відкритті голова Львівської облдержадміністрації Микола Кміть, 43 роки.

Палац налічує 22 експозиційні зали.

— Три з них присвячені самому замку, — розповідає його завідувачка Надія Гупало, 43 роки. — У виставковому залі плануються змінні виставки. Зараз тут відкритий показ експозиції в голограмах, яка розповідає про цінності, що зберігаються в Києво-Печерській лаврі. У королівській скарбниці розмістився гіпотетичний варіант корони короля Данила. На другому поверсі розташований зал інтер"єрів — це панські покої, а також великий зал для прийому гостей.

У замку експонуватимуть одну з найбільших картин Європи — полотно італійця Мартіно Альтамонте" Битва під Парканами в Угорщині" розміром 8 на 9 м.

— Зараз триває реставрація картини у Варшаві, — каже Возницький. — Аби її розмістити, довелося замурувати два вікна та точково знести перекриття між першим і другим поверхами. Але картина варта цих перепланувань.

Зараз ви читаєте новину «Золочівський замок реставрували 25 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути