четвер, 29 жовтня 2009 18:19

За 120 мільйонів гривень відновлять цілодобове водопостачання

Львів отримав 120 млн грн державних коштів на забезпечення  цілодобового водопостачання. Ці кошти надходили трьома траншами протягом серпня-жовтня. Загалом Кабмін має виділити 191 млн грн, за червневою угодою між урядом і керівництвом Львівщини.

Розпочалися ремонти на водогонах. Бракує труб.

— Ми стикнулися в державі з цікавою проблемою — в нас нема такої кількості труб. Лише на один водогін негайно треба 9 кілометрів сталевих труб. Беремо 5 кілометрів у Харцизького трубного заводу на Донеччині, 3 кілометри з держрезерву. 1,5 кілометра привеземо з російського Челябінська. Ще 2,5 кілометра зі Словаччини, — каже міський голова Андрій Садовий, 41 рік.

У "Львівводоканалі" досі не відчували такого дефіциту. Для  дрібного ремонту останніми роками використовували полімерні труби. Закуповували їх у райцентрі Городок на підприємстві "Ель-Пласт".

— Вони мають термін експлуатації 50 років і не піддаються корозії, як сталеві, — розповідає прес-секретар установи Уляна Горбата. — Маємо приклад у мікрорайонах Рясне-2 і Сихів. Вони будувалися в радянський час, коли сталі було досить. Труби настільки прогнили, що маємо клопіт їх міняти. У старовинному центрі міста стоять чавунні труби — витоків води менше. Але чавун сьогодні надто дорогий.

В Україні немає потрібної кількості труб

46 млн грн із виділених коштів піде на нове обладнання для підкачування води на горішні поверхи. Решту розподілять між будівельними організаціями-підрядчиками.

До кінця року у Львові мають відремонтувати 14 об"єктів водоканалу — водогони і насосні станції. Розпочали роботи на чотирьох. 9 км водогону Плугів — Золочів в аварійному стані, він подає воду в Личаківський район міста. Його жителі отримують води найменше — 12 год. на добу.

На насосній станції "Винники" поставлять енергоощадні насоси. Це зекономить 600 тис. грн на рік. На станції "Стрий" водозабору "Миколаїв" на 100 км водогону поставлять нові електропідстанції і заощадять 3 млн грн на рік. На ділянці "Крехів" замінять 2 км труб. Через їх спрацьованість і часті витоки води перебої з водопостачанням є в Залізничному і Шевченківському районах.

— Не вірю я в те, що за рік у Львові всюди буде вода, — говорить 26-річна Галина Терещук із вул. Лісної. — Кінець жовтня, з понеділка заморозки — вони почали труби міняти. Та порозривають, усе то замерзне — і взагалі без води на свята будемо. У мене 1,5-річна донька Світлана. Удома з нею сиджу. З тою водою так намучуюся! Щоранку мушу повні тазіки понабирати. І до вечора навіть не вистачає. Бо то ж треба і попрати, і їжу приготувати, посуд мити.

Цілодобово воду сьогодні отримують 64% львів"ян — у Левандівці, Рясному-2, Франківському районі та жителі першого і другого поверхів усіх будинків.

18 год. на добу мають воду Сихівський, Залізничний, Галицький та Шевченківський райони, 12 год. — Личаківський, частково Шевченківський райони.

Львів — не єдиний обласний центр у Західній Україні, де немає цілодобового водопостачання. Воду за графіком отримують також жителі Ужгорода — з 6.00 до 8.00, 12.00 до 13.00 та з 18.00 до 20.00.

Зараз ви читаєте новину «За 120 мільйонів гривень відновлять цілодобове водопостачання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути