четвер, 02 липня 2009 19:57

Селяни не пускають сміттєвози на звалище

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Жителі сіл Грибовичі та Малехів першого липня перекрили дорогу  сміттєвозам зі Львова на сміттєзвалище. Разом з селянами, ліворуч від авто, Ігор Питель, сільський голова Грибович. Пікетники чекають на приїзд мера Львова
Жителі сіл Грибовичі та Малехів першого липня перекрили дорогу сміттєвозам зі Львова на сміттєзвалище. Разом з селянами, ліворуч від авто, Ігор Питель, сільський голова Грибович. Пікетники чекають на приїзд мера Львова

Півтори сотні людей із сіл Малехів і Грибовичі, в Жовківському районі Львівщини у вівторок перекрили в"їзд на Грибовицьке сміттєзвалище. Цього дня закінчився термін, який Жовківська райрада давала Львівській міській раді для пошуку нового місця для відходів.

— Термін експлуатації звалища — 25 років, а йому вже 50, — показує сільський голова Грибович Ігор Питель, 40 років, на високий втрамбований полігон. Сміття засипане землею, у березні тут поставили генератори для вироблення електроенергії з газу, що виділяється з відходів. — На поверхні нічого не видно, але всі гудрони (відходи, що утворюються при очищенні нафтопродуктів. — "ГПУ") йдуть у підземні води. Ми не можемо користуватися своїми криницями. Вимагаємо, щоб нам прозвітував львівський мер, де він знайшов ділянку для іншого сміттєзвалища, і коли остаточно закриють Грибовицьке.

— 25 травня Жовківська санепідемстанція зафіксувала у Малехові викид на ґрунт 5 тисяч кубів отруйних речовин, — розповідає Надія Комарницька, 59 років, завуч Грибовицької школи. — Саме в той час діти почали хворіти, задихалися. Скоро в школі нікому буде вчитися.

Грибовчани розповідають, що сім років тому у місцевих криницях з"явилися жирна плівка. Зараз вода придатна лише для господарських потреб.

— Питну купуємо, дітей як покупаємо, то зразу їх обсипає, — продовжує Надія Комарницька. — Місцеві вмирають до 50 років від раку. У селі 1700 жителів, щороку помирає 30–40 людей.

— Львів"яни мають нас підтримати. Бо той сморід іде на Львів, на Щурата дитяча лікарня дихає тим повітрям. Львів"яни ж купують наші овочі з городу, — додає 53-річна Любов Лісович. — Садовий як балотувався у мери, обіцяв закрити сміттєзвалище за два роки. Час минув.

Щодня у Грибовичі відвозять 3,1 тис. куб. м побутових відходів з обласного центру. Селяни перекрили дорогу о дев"ятій ранку. Не пропустили жодної машини зі сміттям. Кажуть, не підуть із дороги, доки до них не приїде мер Андрій Садовий. Люди запаслися продуктами і питною водою. На капотах авто розклали порізані огірки, помідори, хліб. У прес-службі міської ради повідомили, що мер до пікетувальників не поїхав, проводить важливі наради.

Завантажені сміттям машини львівських комунальних підприємств стоять на базах.

— Сім машин зі сміттям чекають дозволу. Водіїв я відпустив, кількох лишив чергувати на випадок, якщо нас впустять, — розповідає директор "Ком-Еко Львів" 47-річний Василь Киричук. Підприємство обслуговує Сихівський масив, вулиці Пасічну, Франка, частково центр, торгові центри "Барвінок", "Шувар", "Арсен". — Це ж літо, спека. Можете собі уявити, що буде з тим сміттям. Мали би совість ті селяни.

Зараз ви читаєте новину «Селяни не пускають сміттєвози на звалище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути