понеділок, 22 серпня 2011 07:00

Реанімацію на колесах обладнали в чотирьох районах Львова

— Не треба плутати наші машини з каретами швидкої допомоги. Це потужні реанімобілі — госпіталь на колесах. Наша мета — не приїхати і дати укол, не перевозити хворих. А вести реанімацію потерпілих на місці катастрофи і швидко доставляти їх у лікарню під крапельницями,— розповідає директор Львівського центру медицини катастроф Юрій Пацюрко, 40 років.

До Євро-2012 при районних лікарнях почали створювати пункти екстреної допомоги. Вони діють у чотирьох районах — Бузькому, Миколаївському, Жовківському та Яворівському на базі Новояворівської лікарні. До чемпіонату такі пункти будуть в усіх районах. Кожен матиме свій реанімобіль, обладнаний на базі машини "Фольксваґен Крафтер".

— У лікарнях нам виділили кілька кімнат. Там є кухня і душові для медичного персоналу. А головне — радіозв'язок із машинами, монітори з навігацією. Реанімобілі обладнані сучасною системою зв'язку. Перебувають при лікарні, але можуть виїхати у будь-який куток району. На час Євро стоятимуть на трасах, бо буде великий потік людей, — говорить Пацюрко.

У кожному пункті екстреної допомоги працюватимуть 25 осіб — шестеро на зміну. Це лікарі, фельдшери, водії, диспетчери.

— Наші лікарі — це, можна сказати, "елітні війська" медицини, — продовжує директор. — Увесь персонал пройшов навчання разом зі спеціалістами МНС, ДАІ. У реанімобілі можуть надавати допомогу одночасно трьом людям. Це поміч для тих, хто припиняє дихати, перебуває в комі, має перелом хребта і шийного відділу, тяжкі внутрішні кровотечі, черепно-мозкову травму. На місці можна буде зробити вентиляцію легень.

Львівська служба медицини катастроф — єдина в Україні. Фахівці з обласного управління охорони здоров'я висунули ідею її створення, розробили проект та виграли гранд.

— Якби така служба діяла у час Скнилівської трагедії, загиблих було б набагато менше, — додає Пацюрко.

Викликати машину екстреної допомоги можна за номером 03.

Зараз ви читаєте новину «Реанімацію на колесах обладнали в чотирьох районах Львова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути