четвер, 20 серпня 2009 19:46

На півгодини вистачає кисню у зорбі

Автор: фото: Ірина ЛЕМЧАК
  Відпочивальник плаває всередині зорба на міському озері в Івано-Франківську
Відпочивальник плаває всередині зорба на міському озері в Івано-Франківську

Поплавати у прозорій поліуретановій кулі пропонують на міському озері в Івано-Франківську. 10 хв. борсання на плесі обійдеться в 20 грн.

Розвагу називають зорбінгом. Її вперше придумали в Новій Зеландії тамтешні екстремали. Людина залазить усередину кулі, накачаної киснем. Її щільно закривають і пускають на воду.

— Куля зроблена з міцного матеріалу. Її діаметр — 3 метри. Усередині є місце для одного пасажира, — розповідає інструктор 28-річний Тарас Грицищук. – Кисню вистачає десь на півгодини. Головне, аби людина не боялася замкнутого простору. За час моєї роботи ще нікого не знудило.

Спробувати розвагу пускають тільки в тверезому стані. Не рекомендують зорбінг людям із серцевими хворобами, діабетом, епілепсією. Вага пасажира не має перевищувати 100 кг.

— Спочатку здалося, що я топлюся. Куля частково йде під воду. Неможливо міцно стати на ноги, тому постійно падаєш. Далі розумієш, що чим більше рухаєшся всередині кулі, тим швидше вона обертається, — ділиться враженнями Микола Коваль, 24 роки. — Уявив себе космонавтом.

Закордоном зорбінг — популярний вид екстремального відпочинку. У кулі можна здійнятись у небо, якщо її причепити до літального засобу. Бігати наввипередки чи спускатися з невеликої гірки. Швидкість руху тоді може сягати 40 км на годину.

Зараз ви читаєте новину «На півгодини вистачає кисню у зорбі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути